На кои аеродроми патниците доживуваат поголем стрес?

Истражувањето на повеќе од 1.500 патници кои патувале најмалку две меѓународни патувања минатата година покажува дека петте најстресни аеродроми се во Европа и пет во САД.

Лондонскиот аеродром Гетвик (LGW), вториот по големина аеродром во Велика Британија (по аеродромот Хитроу, LHR), е најстресниот аеродром во светот, според истражувањето на страницата за информации за визи VisaGuide.World.

Второто место го зазема аеродромот во Истанбул (IST), кој е најпрометниот аеродром во Европа, со над 64 милиони патници во 2022 година, пренесува Euro Weekly News и додава дека големината на овој најфреквентен европски аеродром, кој зафаќа над 76 милиони квадратни метри, често претставува навигациски предизвици за патниците.

На трето место е германскиот аеродром во главниот град на Баварија, Минхен (MUC), кој обработува половина патнички сообраќај од аеродромот во Истанбул, но е многу помал по големина.

Меѓународниот аеродром Денвер (DEN) во САД е на четвртото место, а по него е аеродромот Хитроу (LHR), вториот најфреквентен аеродром во Европа.

Други аеродроми во топ 10 најстресни се меѓународниот аеродром во Лос Анџелес (LAX), Меѓународниот аеродром Рим Фиумичино (FCO), Меѓународниот аеродром Далас-Форт Ворт (DFW), Меѓународниот аеродром Џон Ф. Кенеди (JFK) во Њујорк и О’ Харе (ОРД) во Чикаго.

Истражувањето опфатило 1.642 патници од 53 земји, кои оствариле најмалку две меѓународни патувања во 2023 година, кои одговарале на прашања за аспектите на воздушниот сообраќај кои предизвикуваат стрес, како што се голем број патници, преполни аеродроми, чести доцнења и оддалеченост на аеродромот од центарот на градот.