Половина од продадените автомобили во Европа се теренци

Тоа беше неизбежно. Секој знае дека теренците се популарни – во САД тие се побројни од другите категории на автомобили, заедно со пикапите. Истото може да се каже и за Европа, но статистиката од 2023 година покажа дека теренците доминираа на пазарот.

Тие не беа само најпопуларната категорија на возила. Тие заедно се најдоа на врвот на сите други категории. Прелиминарните бројки веќе укажуваат на целосна доминација на теренците, но податоците објавени од Automotive News Europe покажуваат дека прагот од 50 проценти навистина е надминат во 2023 година.

Поточно, 51% од продажбата на нови возила се SUV и кросовери, додека хечбеците, седаните и караваните сочинуваат помалку од половина од пазарот на нови возила на Стариот континент. Тоа е раст од 19 отсто од годишно ниво за сегментот, кој го предводи Tesla Model Y, кој ја носи титулата најпродавано возило во 2023 година.

Тоа не значи дека улиците на Европа се преплавени со големи теренци. Онаму каде што некогаш доминираа малите хечбекови, малите теренци сега го заземаат тој простор.

Automotive News Europe известува дека малите и компактни SUV/crossover се најпопуларни, со 4,1 милиони продадени единици. Сепак, податоците покажуваат дека премиум теренците имале најголем скок во продажбата во однос на претходната година, тие се зголемени за 31 отсто (843.939 единици).