Електронскиот нос го открива потеклото на виното: точно погодува колку е свеж пијалокот

Електронскиот нос дизајниран од италијанската научничка Соња Фреди може да го почувствува потеклото и свежината на виното, објави Католичкиот универзитет во Бреша. Физичарка од Бреша и координаторка на проектот „Од наноструктури до вештачка интелигенција: електронски нос за заштита и валоризација на винското наследство“, таа го создаде овој уред на одделот за физика на универзитетот.

– Електронскиот нос детектира молекуларни биомаркери и го отвора патот за нови методи за контрола на квалитетот – се наведува во соопштението на Универзитетот, пренесува Анса.

Како што е наведено, храната и пијалоците испуштаат одредени молекули на гас кои можат да покажат дали производот е свеж или расипан.

Носот ги детектира овие молекули на биомаркери благодарение на анализата на испарливите компоненти и потенцијално може да се примени во различни области како што се контрола на квалитетот, свежината и потеклото на производите.

Виното се карактеризира со околу 800 различни органолептички и испарливи компоненти кои го идентификуваат не само неговиот хемиски состав или видот на грозјето што се користи, туку и неговото потекло.

Во последниве години, винската индустрија бара сè побрзи и посигурни техники за проверка на потеклото на вината DOCG или DOC, а употребата на електронски нос, благодарение на високата чувствителност на сензорот, е техника која станува сè попопуларна. во оваа област.

Електронскиот нос е тестиран во лабораторија на различни примероци, како што се амонијак, ацетон и оцетна киселина, индикатори за фалсификувани вина.

Потоа следеа вистински тестови на различни вина, како за проверка на нивната свежина, особено за генеричко бело вино за готвење, и за препознавање на различни видови.

Беа тестирани различни бели и црвени вина произведени во Ломбардија (пино гри, пино росо, лугана, шардоне, совињон, просеко, розе). Се покажа дека електронскиот нос може да ја препознае свежината и потеклото на генеричкото бело вино и да препознава различни вина со висока точност.