Училиштето го продолжува животот

Образованието спасува животи без разлика на возраста, полот, локацијата, социјалното и демографското потекло. Ова беше откриено во најновата студија објавена во The Lancet Public Health. Истражувачите одамна знаат дека оние кои добиваат повеќе образование живеат подолго, но не знаеле колку. Конечно беше испитано и квантифицирано.

По интензивна студија која испитувала податоци од 70 локации во 59 земји и од 603 објавени студии, било утврдено дека ризикот од смрт се намалува за 1,9 отсто за секоја дополнителна година на образование. Тоа значи дека завршувањето на средното училиште го намалува ризикот за 22,8 отсто, а завршувањето на средното образование и шестгодишното образование го намалува тој ризик за 34,2 отсто.

Истражувачите го споредиле влијанието на образованието со други фактори на ризик како здрава исхрана, пушење и пиење премногу алкохол и откриле слични резултати. На пример, наведуваат тие, користа од 18-годишно образование може да се спореди со консумирање идеална количина зеленчук во споредба со диета во која воопшто не се јаде зеленчук. Ако некој воопшто не оди на училиште, тоа е исто толку лошо за неговото здравје како пиење пет или повеќе алкохолни пијалоци дневно или пушење 10 цигари дневно во текот на 10 години.

– Образованието е важно само по себе, не само поради неговите здравствени придобивки, туку сега успеавме да ја квантифицираме важноста на образованието и тоа е голем напредок – рече д-р Терје Андреас Ејкемо, коавтор на студијата и раководител на Центарот. за истражување на глобалните здравствени нееднаквости (CHAIN) во Норвешкиот Универзитет за наука и технологија.

Иако придобивките од образованието се поголеми за младите, оние постари од 50, па дури и 70 години можат да имаат корист од заштитните ефекти на школувањето.

Истражувачите не открија значителни разлики во важноста на здравственото образование меѓу земјите во различни фази на развој. Тоа значи дека образованието е подеднакво ефикасно и во богатите и во сиромашните земји.

– Треба да ги зголемиме социјалните инвестиции за да го подобриме образованието ширум светот и да ја запреме нееднаквоста што ги чини луѓето животи. Повеќе образование води до подобри работни места и повисоки приходи, подобар пристап до здравствениот систем и ни помага да се грижиме за нашето здравје. Високо образованите луѓе имаат способност да развијат повеќе социјални и психолошки ресурси кои придонесуваат за нивното здравје и долговечност – рече Мирза Балај, коавтор на студијата и постдокторски соработник на Катедрата за социологија и политички науки на Норвешкиот универзитет за наука и технологија.