Грицкањето нокти кај возрасните најчесто е резултат на четири проблеми

Грицкањето нокти, таа лоша навика, обично започнува во детството. Статистиката на светско ниво вели дека околу 30 проценти од децата почнуваат да ги грицкаат ноктите во одреден момент од нивниот развој и тоа го практикуваат секојдневно барем кратко време, а дека до 15 проценти од возрасните продолжуваат да ги грицкаат ноктите дури и во старост. .

Грицкање нокти: Кои се можните причини за ова нарушување

Се претпоставува дека некоја силна стресна околност е најчестиот поттик за грицкањето нокти кај децата (нервоза од училиште, семејни кавги, разни стравови…). 

Онихофагијата, како што професионално се нарекува хроничното неконтролирано грицкање нокти, често е предупредувачки аларм за родителите, старателите или воспитувачите дека детето се чувствува загрозено, несигурно или неприфатено поради некоја причина.

Така е и кога станува збор за возрасни кои не престанале да ги грицкаат ноктите: потенцијалните причини најчесто имаат психолошка позадина, покажуваат студиите. Еве некои од најчестите можни причини за грицкање нокти кај возрасните.

 1. Срам или незадоволство од себе на различни полиња

Кога возрасните не се задоволни со нешто што го постигнале (или не) постигнале, се срамат од нешто или не можат да се соочат со неуспех, тие често ќе почнат да ги грицкаат ноктите. Во моментов, ќе изгледа дека овој ритуал има смирувачки ефект, но всушност е еден вид негативен „вентил“. Меѓутоа, доколку причините се привремени, може да се надмине и онихофагијата. За луѓето кои не успеале да го надминат овој начин на „празнење“, добро решение е когнитивно-бихејвиоралната терапија.

 1. Нетрпеливоста како причина за грицкање нокти

Една од најчестите особини на личноста кај децата која продолжува и во зрелоста е нетрпеливоста, односно неможноста да се прифати времето кое ќе го донесе очекуваниот резултат. Возрасните кои не можат а да не сакаат сè „во моментов“ се многу често фрустрирани и грицкаат нокти. Тие го активираат истиот механизам кога плановите што ги наведоа не се реализираат.

 1. Вид на самоагресија од голема нервоза или анксиозност

Имаме многу причини за секојдневната вознемиреност, без разлика дали е поврзана со личната, семејната или деловната средина. Нервозата, бесот или анксиозноста кои често се претвораат во напад на паника често се поврзуваат и со грицкањето нокти. На многумина не им помагаат методите како медитација, пешачење, пливање, релаксација, а нервозните или вознемирените луѓе исто така многу често се препознаваат по неуредните, изгризани нокти.

 1. Стремеж кон перфекционизам

Повеќето возрасни со изгризани нокти ќе ви кажат дека бараат и очекуваат многу од себе на сите полиња – тие се амбициозни, се стремат кон перфекционизам и си поставуваат високи барања. Тие се многу критични дури и кога нема причини за тоа, а кога работите не одат како што замислиле, се свртуваат кон истиот метод кој привремено им функционира: грицкање нокти.

Оваа навика, велат експертите, е поврзана и со концентрацијата на железо кај оние кои по секоја цена би останале фокусирани.

Какви здравствени последици може да предизвика грицкањето нокти?

Грицкањето нокти не е само естетски проблем што ја расипува сликата што ја оставаме, бидејќи рацете се на визуелниот „влијание“. Изгризените нокти се главно неуредни, рацете оставаат впечаток на човек кој не се грижи за своето тело и дека не се грижи за тоа. Други здравствени проблеми кои можат да се појават како резултат на грицкањето нокти кај возрасните се:

 • поголем ризик од бактериски инфекции
 • септичен (бактериски) артритис (последиците може да бидат дури и траен инвалидитет или сепса)
 • деформитети на ноктите
 • појава на херпес
 • оштетување на забите и влијание врз можноста за гризење
 • болка во вилицата
 • воспаление на непцата.