Дали отпечатоците од прстите се навистина уникатни?

„Дали мислите дека секој отпечаток од прст е навистина уникатен?“ Тоа е прашањето што му го поставил професорот на бруцошот Габе Гуо за време на разговор за време на пандемијата „Ковид-19“.

– Не знаев дека овој разговор ќе го одреди фокусот на мојот живот во следните три години – изјави Гуо за Си-Ен-Ен.

Гуо, студент на Катедрата за компјутерски науки на Универзитетот Колумбија, предводеше тим од истражувачи кои објавија студија на оваа тема во списанието Science Advances со наслов „ВИ (вештачка интелигенција) откри дека не секој отпечаток е единствен“.

– Биометриката на отпечатоците е составен дел на дигиталната автентикација и форензичката наука. Сепак, се заснова на недокажаната претпоставка дека нема два отпечатоци од прсти, без разлика дали се само различни прсти на иста личност, кои се исти. Наспроти оваа претпоставка, со 99,99 проценти потврда покажуваме дека отпечатоците од различни гради на иста личност имаат исклучително големи сличности. Користејќи двојни невронски мрежи за извлекување вектори, откривме дека постои сличност помеѓу сите парови на отпечатоци од иста личност, дури и кога се земаат предвид модалитетите на сензорите. Откривме и дека доказите за ориентацијата на превиткување, особено во центарот на отпечатокот, ја објаснуваат оваа сличност, додека браздите, кои се користат во традиционалните методи, се речиси непредвидливи. Нашите експерименти сугерираат дека, во некои ситуации, ова може да и помогне на форензичарите во истрагата, се вели во студијата.

Според научниците, првично други научници одбиле да ја прифатат рецензијата на оваа научна работа, додека не собрале премногу докази. Вештачката интелигенција анализирала 60.000 отпечатоци од прсти во базите на податоци на американската влада. Тој откри дека овие парови имаат сличност до 77 проценти, што покажува дека прстите не се толку уникатни.

– Ова може да помогне во форензиката во стари случаи, кога има отпечатоци од прсти кои не постојат во базата на податоци. Тоа не само што ќе помогне да се фатат повеќе криминалци, туку ќе помогне и да се ослободат невини луѓе – рече Гуо.

Кристоф Шампо, професор по форензика на Универзитетот во Лозана, кој не бил вклучен во студијата, рече дека работата не открива ништо ново.

– Аргументот дека има некоја сличност меѓу прстите е познат уште од раните денови на земање отпечатоци и е добро документиран. Откриле нешто што е веќе познато – изјави тој за Си-Ен-Ен.

Сајмон Кол, професор по криминологија на Универзитетот во Калифорнија, Ирвин, рече дека работата е интересна, но нејзината практичност е речиси никаква.

-Претпоставките за отпечатоците не се погрешни. Недокажаното, но интуитивно вистинито тврдење дека нема два исти отпечатоци не е отфрлено. Отсекогаш се знаело дека принтовите на различни луѓе, како и на иста личност, се многу слични – рече тој.