Дали примената на вештачката интелигенција ќе предизвика невработеност?

Сведоци сме на растечкото влијание на вештачката интелигенција како врз секојдневниот живот, така и врз општите трендови во општеството. Иако 2023 година беше пресвртница за вештачката интелигенција, вештачката интелигенција е подготвена да има уште поголемо влијание во 2024 година. Овој пат, ќе се обидеме да го разгледаме влијанието на ВИ врз трендовите на вработување. Веќе е очигледно дека вештачката интелигенција ќе ги замени работниците на многу места кои досега беа исклучиво работи кои ги извршуваа луѓе.

 Многу брзо се движиме кон точката кога многу човечки занимања ќе бидат укинати и ќе ги вршат компјутери или вештачка интелигенција. Луѓето кои сега ги извршуваат набљудуваните работи ќе имаат само две опции: да останат без работа или да се преквалификуваат за занимања кои се актуелни.

Ако одиме понатаму, се поставува прашањето, што ќе се случи кога голем број професии ќе бидат преземени од вештачката интелигенција? Ќе се зголеми бројот на вработени кои извршуваат работни места заменети со вештачка интелигенција. За последиците можеме само да шпекулираме.

Сепак, постојат размислувања кои зборуваат во прилог на фактот дека самиот процес на вработување во сегашните услови ќе стане значително поправеден со поддршка на вештачката интелигенција. Вештачката интелигенција веројатно ќе стане моќна алатка за работниците со посебни потреби, а овие достигнувања би можеле да предизвикаат промени за сите луѓе.

Многу алатки за машинско учење развиени во корист на работниците со посебни потреби би можеле да станат пошироко достапни, што ќе ги направи инвалидните работници значително поконкурентни на пазарот на трудот.

На пример, алатки за говор во текст и текст во говор базирани на алгоритам кои обезбедуваат дополнителни информации за корисниците со оштетен вид и слух. Професионалците за човечки ресурси веќе се подготвени да користат вештачка интелигенција во процесот на вработување за да создадат поправедна средина за вработување.

Треба да се има на ум дека сегашната технологија е далеку од совршена. Со цел да се подобрат, експертите од индустријата работат на намалување на алгоритамската пристрасност во електронските платформи за регрутирање и другите алатки за човечки ресурси преку вештачка интелигенција. Покрај процесот на регрутирање, некои светски компании користат технологија за вештачка интелигенција за да задржат таленти.

Фирмите во моментов експериментираат со користење на податоци за вештачка интелигенција за поефикасно да ги прераспределат буџетите, да ги преместат работниците на побарани позиции и, за возврат, да спречат отпуштања. Ова особено може да им помогне на маргинализираните групи, кои често се цел на корпоративните реорганизации. За почеток, развојот на вештачката интелигенција може да ги поттикне регулаторите сè повеќе да се фокусираат на финансирање на практиките за ангажирање на вработените во јавниот и приватниот сектор.

Во својот неодамнешен Стратешки план за спроведување (SEP), Комисијата за еднакви можности за вработување на САД даде приоритет на надминување на дискриминацијата на работното место во свет со ВИ.

Во ЕУ, новоусвоениот закон за вештачка интелигенција бара податоците и процесите за човечки ресурси во фирмите да ги исполнуваат утврдените стандарди кои ги штитат правата на работниците или ќе се соочат со корпоративни казни доколку не ги исполнуваат тие стандарди.

Многу експерти изразуваат загриженост дека вештачката интелигенција ќе замени некои работни места, што е целосно оправдан страв. Во исто време, постојат оптимистички предвидувања дека АИ нема да ги елиминира сите човечки работни места. Наместо тоа, работниците ќе се развиваат за да коегзистираат со оваа нова технологија, а вработените кои сакаат да учат и да се прилагодат на вештачката интелигенција ќе ги видат најголемите придобивки.

Бидејќи вештачката интелигенција влезе во општа употреба, многу технолошки лидери притискаат да се дефинираат нејзините граници. Регулаторите имаат задача да ја прошират употребата на технологијата додека ги штитат правата на работниците и постојните занимања.

Иако општите предвидувања за вештачката интелигенција за работните места се песимистички, има и позитивни тонови кои велат дека не е се така црно. Ќе дознаеме каква ќе биде иднината.