Неверојатно суштество откриено на дното на морето

Чудно жолто суштество налик на пајак со четири црни очи и огромни штипки налик на топка е извлечено од длабочините на океанот кај Антарктикот. Досегашното животно е морски пајак, далечен роднина на шилести и пајаковидни членконоги, кој живее на дното на океанот и јаде преку стеблата слични на цевки наместо преку устите и дише низ нозете. Научниците досега откриле повеќе од 1.000 видови морски пајаци ширум светот, пишува LiveScience.

Неодамна откриениот вид, Autropallene halanychi, беше пронајден од океанското дно во Росовото Море, речиси 570 метри под површината.

И покрај сите чудни карактеристики на различните морски пајаци, овој нов вид има големи штипки кои личат на боксерски ракавици, кои веројатно ги користи за да ја зграпчи храната како морски голтки и црви, изјави Ендрју Махон, биолог од Универзитетот Централен Мичиген, за LiveScience.

Студијата е објавена во списанието ZooKey.

A. halanychi има тело долго околу еден сантиметар, но неговите нозе се протегаат речиси три сантиметри. Ова му дава на видот изглед специфичен за многу морски пајаци, иако некои од нив се значително поголеми, до 60 сантиметри.

– Околината на Антарктикот е област што мора да продолжиме да ја истражуваме. Секогаш кога ќе одиме таму долу откриваме толку многу нови работи – рече тој.