Како алкохолот влијае на процесот на стареење

Обилното консумирање алкохол може да има директен ефект врз одредени делови од нашето тело и врз нашето ментално здравје како што старееме, но и некои нездрави индиректни ефекти.

Алкохолот е поврзан со возраста на многу начини. За да можеме легално да пиеме, треба да бидеме доволно возрасни, а кога ќе ја достигнеме таа возраст, алкохолот може да не натера да старееме побрзо од вообичаеното. Тешката потрошувачка може да има директно влијание врз одредени делови од нашето тело и врз нашето ментално здравје како што старееме. И може да има некои нездрави индиректни ефекти.

Алкохолот може да ве дехидрира

Како што старееме, имаме помалку вода во нашите тела и – од причини кои не се целосно јасни – чувствуваме и помалку жед. Ова е причината зошто постарите луѓе имаат поголема веројатност да бидат дехидрирани. Ако пиеме алкохол, тој може да извлече повеќе вода од нашето тело и со тоа да ги зголеми шансите за дехидрација.

 Алкохолот ја суши нашата кожа

Кожата станува потенка и посува како што старееме. Тоа е природен процес наречен внатрешно стареење, и тоа е нешто што не можеме да го контролираме. Кога нашата кожа старее побрзо отколку што треба поради околината и нашиот начин на живот, тоа е надворешно стареење. Тука спаѓа и алкохолот – нè дехидрира и ја суши кожата. Можеме да го забавиме овој тип на стареење ако пиеме помалку.

 Виталните органи можат да ослабат поради алкохолот

Алкохолот може да влијае на начинот на работа на некои витални органи и да го забрза нивното стареење. Иако обилните алкохоличари имаат поголема веројатност да развијат цироза (трајно оштетување на црниот дроб), дури и умереното консумирање алкохол може да доведе до проблеми како што е заболување на замастен црн дроб. Оваа состојба исто така може да им отежне на бубрезите да ја вршат својата работа.

 Алкохолот може да го оштети и забави мозокот

Секој алкохолен пијалок оди „директно до главата“, или барем до мозокот. Долготрајното консумирање алкохол може да доведе до намалување на мозочните клетки, како и до оштетување на мозокот поврзано со алкохол (ARBD) и одредени видови на деменција. Последиците и симптомите на оваа состојба вклучуваат недостаток на расудување, организација или емоционална контрола, проблеми со останување фокусирани и проблеми со гнев.

Имунолошкиот систем може да биде ослабен со алкохол

Алкохолот може да влијае на начинот на кој нашето тело се бори со болести опасни по живот, како што се туберкулоза или пневмонија. Ова може да биде особено сериозно за постарите луѓе. Истражувачите, исто така, ја проучуваат можноста дека алкохолното заболување на црниот дроб може да биде предизвикано, барем делумно, од нападот на нашиот имунолошки систем врз здравите телесни ткива.

 Алкохолот може да влијае на срцето

Црвеното вино содржи антиоксидантни полифеноли кои можат да помогнат во нивото на холестерол и да ги заштитат нашите крвни садови. Ако го пиеме умерено (околу една чаша дневно), некои студии покажуваат дека може да биде добро за нашето срце. Но, премногу може да доведе до абнормални отчукувања на срцето и висок крвен притисок.

 Како што старееме, ни станува потешко да го разградиме алкохолот

Како што старееме, нашите тела добиваат маснотии и губат мускули, а ни треба повеќе време да го разградиме алкохолот и да го исфрлиме од нашиот систем. Ова исто така може да направи мамурлакот да трае подолго.

 Тоа може да ги комплицира постоечките здравствени проблеми

Алкохолот не само што може да нè направи поголема веројатност да се разболиме како што старееме, туку може да ги влоши и вообичаените здравствени проблеми. Истражувањата покажуваат дека луѓето кои пијат може да имаат проблеми со остеопороза, дијабетес, висок крвен притисок, мозочен удар, чиреви, рак, губење на меморијата и одредени нарушувања на расположението.

 Тоа може да го промени начинот на кој делуваат лековите

Колку сме постари, толку подолго алкохолот останува во нашето тело. Затоа, поверојатно е дека сè уште ќе го има кога ќе земеме лек. Ова не е добро, бидејќи алкохолот може да влијае на начинот на кој делуваат нашите лекови. Исто така, може да доведе до сериозни несакани ефекти.

На пример, пиењето алкохол додека земате аспирин може да ги зголеми шансите за стомачни проблеми или внатрешно крварење. Мешањето со одредени апчиња за спиење, лекови против болки или лекови за анксиозност може да биде опасно по живот.

 Поголема е веројатноста да паднеме

Скршените коски поради сопнување се сериозен здравствен проблем за постарите лица. Обилното пиење може да ги направи уште поверојатно. Тоа е затоа што алкохолот може да влијае на вашата рамнотежа и чувство на расудување. Со текот на времето, може да го оштети и малиот мозок, областа на мозокот што ја контролира рамнотежата и координацијата.

 Алкохолот може да не спречи да заспиеме

Идејата да се напиете релаксирачки пијалок пред спиење можеби не е добра, особено додека старееме. Наместо да не затишува во мирна ноќ, алкохолот всушност може да не спречи да заспиеме и да доведе до немирен сон. Ова може да биде особено тешко за постарите луѓе, кои имаат поголема веројатност да се будат често или имаат нарушување на спиењето, како што е несоница.

Како и кај повеќето работи, умереноста е клучна. Луѓето на возраст над 65 години кои не земаат никакви лекови не треба да пијат повеќе од еден пијалок во просек (една лименка или шише пиво од 3,5 dl, една чаша вино од 1,5 dl или една чаша алкохол од 0,5 dl) дневно (седум неделно ) и не повеќе од три пијалоци по ред во еден ограничен временски период.