Половина век етернет

Етернет, технологијата која фундаментално го промени светот на компјутерските мрежи, оваа година слави 50-годишнина. Роден во лабораториите на истражувачкиот центар Xerox Palo Alto (PARC) во Калифорнија, Ethernet се разви од идејата за поврзување на Alto компјутерите (првите персонални компјутери кои користат графички интерфејс) и ласерските печатачи во една мрежа. Денес, половина век подоцна, Ethernet го претставува глобалниот стандард за жичени локални мрежи (LAN), суштински во бизнисите и домаќинствата ширум светот.

Експериментирањето со етернет започна во 1973 година, кога Чарлс П. Такер, кој работеше на дизајнот на компјутерот Алто, и Роберт М. Меткалф, истражувач во PARC и член на IEEE, замислија мрежа која ќе овозможи комуникација помеѓу Алто компјутер, ласер и врски на PARC со ARPANET. Наскоро на Меткалф му се придружил компјутерскиот научник Дејвид Богс.

Дуото постави два критериуми за нивниот проект: мрежата требаше да биде доволно брза за да го поддржи нивниот ласерски печатач и мораше да поврзе стотици компјутери во истата зграда. Дизајнот на Eтернет беше инспириран од ALOHAnet, радио системот на Универзитетот на Хаваи, кој користеше заеднички канал за пренос на пакети со податоци.

Меткалф и Богс ги избраа коаксијалните кабли наместо радио брановите како основа за комуникација, што овозможи побрз пренос на податоци и намалени пречки. Првата верзија на Ethernet, имплементирана во 1973 година, пренесуваше податоци со брзина до 2,94 мегабити во секунда, што беше доволно за ласерски печатач и лесно се пренесуваше преку коаксијални кабли.

Развој и стандардизација

Етернетот брзо стана комерцијално достапен и до 1983 година беше усвоен како стандард од Комитетот за стандарди за локална мрежа IEEE 802. Денес, семејството IEEE 802 вклучува 67 објавени стандарди, со 49 проекти во развој, што го прави Eтернетот глобален стандард во домашни, комерцијални, индустриски и академски средини.

Наследството и иднината на Етернетот

Етернет денес е повеќе од само мрежна технологија; тоа е основата на современиот поврзан свет. Неговата способност да се приспособува на промените, зголемувањето на брзината на пренос и поддршката на различни медиуми, како што се изопачени парови, оптички и безжични медиуми, го прави незаменлив дел од ИТ инфраструктурата.

Со оглед на неговата витална улога во дигитализирањето и поврзувањето на светот, Eтернетот ќе продолжи да биде инструмент во развојот на новите технологии, од Интернет на нештата (IoT) до паметните градови, ветувајќи дека ќе ја продолжи својата доминација во светот на мрежни технологии со децении.