Откриено лицето на „ледената девица“

Кога археологот д-р Јохан Рајнхард пред 28 години открил ковчег од ткаенина високо на перуанските Анди, го зел, го одмотал и во него го видел лицето на „Ледената девојка“. Оттогаш, оваа природна мумија ја буди имагинацијата на многу научници и обични луѓе ширум светот.

Мумифицираните останки на тинејџерка (се верува дека имала 15 години во моментот на нејзината смрт) која била жртвувана и чие тело било оставено во подножјето на заспаниот вулкан Ампато пред околу 500 години, се неверојатно добро сочувани поради ледените услови што преовладуваат во Андите.

Ledena 1

Сега, 28 години по откритието, тим археолози користел нови тридимензионални техники на скенирање и научна анализа за да откријат како изгледала оваа девојка пред да умре.

Оваа реконструкција сега е дел од новата изложба на Музејот на андските светилишта во Арекипа, Перу, а покрај реконструкцијата на нејзиното лице, се друго што е познато за неа, нејзината мумија, како и симболичните артефакти кои биле закопани. со нејзините посмртни останки се изложени.

Посетителите сега можат да погледнат 3Д модел на лицето на мумијата, познат и како „мумијата Хуанита“, создаден од научници од Центарот за андски студии и од Универзитетот во Варшава, како и од научниците од Универзитетот Санта Марија во Арекипа. . Хиперреалистичкото рекреирање на лицето е постигнато со помош на „Манчестерска техника“, која се користи и во форензиката, заедно со податоци од ДНК и археолошки и антрополошки истражувања.

Инаку, „ледената девица“ е изложена во музејот во Арекипа зад неколку слоеви плексиглас.

Ledena 3