Поместувањето на часовникот може да ги дезориентира луѓето со деменција

Поради преминот кон „Зимско време“, оваа група на луѓе може да стане многу вознемирена или збунета. Транзицијата кон „зимско броење“ може да предизвика проблеми кај луѓето со деменција, објавена БиБиСи.

Британското здружение за Алчаимер болест вели дека движењето од нив би ги вратило, што е компензација за нас за време на викендот, можеби служеше.

Со оглед на тоа што зимските утра стануваат потемни, луѓето со деменција можат да бидат тешко да ги прилагодат своите модели на спиење. Со нивниот цирдијански биолошки часовник, потребно е повеќе време да се прилагоди на новата ситуација. Како што деновите стануваат пократки, некои луѓе со деменција можат да го доживеат и „синдромот на зајдисонце“, што е промена во однесувањето во подоцнежните попладневни часови. Во овој случај, дементалното лице може да стане многу вознемирено или збунето.

Деменцијата е поврзана со непрекинат пад на функционирањето на мозокот. Алцхајмеровата болест е еден вид деменција и една од најчестите дијагностички форми. Симптомите на деменција вклучуваат проблеми со губење на меморијата и ментална острина и брзина. Поединци можат да имат потешкотии да зборуваат правилно, а болеста е карактеристична и проблеми со расположението и расудувањето во одредени ситуации.

Добротворна организација потсетува дека оние што се грижат за деменција на луѓето можат да преземат чекори за да им помогнат да ја нарушат и изменат својата дневна рутина:

Да се придржувате до рутините во текот на денот и пред спиење, што може да се регулира со нарушен телесен часовник. Ова се однесува на оброци и вежбање секој ден во исто време.

Излезете од надвор во текот на утрото, бидејќи придонесува за воспоставување внатрешен час на дементарната личност и го прави повеќе уморен и поспан во вечерните часови.

Избегнувајте ги работите во текот на денот што можат да го нарушат спиењето, како што се потрошувачката на кофеин и дремките за дневно време.

Д -р Тим Беаланд од Здружението на Алцхајмеровата болест вели дека за повеќето од нас, вртењето на часовниците е „безгрижен процес“ и само бара од нас да ги прилагодиме рацете на нашите часовници дома.