Амазон тестира хуманоидни роботи за работа во неговите магацини

Во партнерство со стартап фирмата Agility, Amazon започна со тестирање на хуманоидни роботи наречени Дигит во своите магацини. Овој потег може да претставува клучен момент за целата логистичка и преработувачка индустрија, каде што човечкиот труд на физичките работни места би можел значително да се намали.

Тај Брејди, еден од клучните луѓе во Amazon Robotics, истакна дека роботските нозе се голема можност за иновации. „Ние сме експерименталисти во срцето“, рече Брејди, алудирајќи на фактот дека оваа иницијатива ќе обезбеди подлабок увид во тоа колку добро двоножните роботи се способни да работат во сложени средини како што се магацини.

Amazon веќе има богата историја на работа со роботи, а тоа особено се однесува на автономните мобилни роботи (AMR) кои се дел од нивните магацини од 2012 година. Компанијата инвестираше огромни ресурси во оваа технологија и има 750 илјади AMR кои вршат логистичка работа. Сепак, хуманоидните роботи како Дигит претставуваат нов пристап кој може да донесе значителни промени.

Хуманоидните роботи како Дигит го претставуваат врвот на роботската иновација и технологија. Нивната основна функција е да симулираат човечки моторни вештини и однесување со цел подобро да се вклопат во човековата средина и да извршуваат задачи кои досега беа наменети само за луѓето.

„Срцето“ на хуманоидниот робот е неговиот компјутерски систем, кој обично се напојува со вештачка интелигенција (AI). Алгоритмите вградени во овие роботи им овозможуваат да разбираат и интерпретираат команди, да препознаваат предмети и луѓе и да се движат низ просторот. Овие алгоритми постојано се ажурираат за да се зголеми ефикасноста и да се намалат грешките.

Технологијата на сензорите е неопходна за секој хуманоиден робот. Оптичките сензори, инфрацрвените камери и ласерските скенери им овозможуваат на роботите да „гледаат“, додека акцелерометрите и жироскопите се одговорни за одржување рамнотежа. Исто така, роботите користат тактилни сензори за да ги „чувствуваат“ предметите што ги допираат.

Овој потег не е само манифестација на желбата на Amazon за иновации, туку и показател за насоката во која се движи целата индустрија. Роботите не само што ќе бидат корисни во магацините, туку и во процесот на испорака, каде автономните возила и авиони наскоро ќе станат сеприсутни.

Со овој потег, Amazon го зголеми притисокот врз своите конкуренти да се автоматизираат со цел да ги исполни растечките очекувања на клиентите, особено кога станува збор за брзината на испорака. Ова доведе до ситуација кога многу други компании, вклучувајќи ја и Тесла на Илон Маск, почнаа посериозно да размислуваат за воведување хуманоидни роботи во нивните операции.

Доколку Дигит го помине тестот и стане дел од постојаната работна сила на Амазон, можеме да очекуваме дека конкуренцијата ќе го следи примерот или ризикува да остане далеку зад себе, што може да значи радикални промени во целата индустрија.