Пет вируси кои го променија пејзажот на сајбер безбедноста

Најопасниот компјутерски вирус на сите времиња е тешко да се одреди бидејќи зависи од критериуми како економска штета, бројот на заразени системи или потенцијалот да предизвика штета. Сепак, неколку вируси и црви се истакнаа како особено деструктивни или револуционерни во светот на сајбер безбедноста.

Со оглед на постојаниот развој на технологијата и сеприсутната дигитализација, сајбер заканите стануваат се повеќе сериозен предизвик за корпорациите и поединците ширум светот, па затоа во овој текст сакаме да погледнеме пет компјутерски вируси кои се истакнаа како најопасни во историјата на компјутерите.

ILOVEYOU (2000)

На крајот на милениумот, вирусот наречен ILOVEYOU ја потресе глобалната сајбер сцена. Овој црв брзо зарази милиони компјутери ширум светот преку лажни мејлови „Те сакам“. Искористувањето на ранливоста на системот предизвика штета од милијарди долари. Најнеобичниот аспект на овој вирус беше неговиот едноставен дизајн, кој покажа како сајбер заканите можат да бидат масовно деструктивни без софистицирани механизми.

Mydoom (2004)

Четири години подоцна, на сцената се појавува црв по име Mydoom. Овој малициозен софтвер ги таргетираше оперативните системи Виндоус и предизвика штета од околу 38 милијарди долари. На својот врв, Mydoom беше одговорен за 25% од целиот глобален сообраќај на е-пошта, заразувајќи стотици илјади компјутери. Ова беше првиот случај кога сајбер напад може потенцијално да ги дестабилизира глобалните комуникациски мрежи.

Conficker (2008)

Црвот наречен Conficker носи нов бран напади на оперативните системи Виндоус. Интересно, иако црвот заразил милиони компјутери, тој никогаш не бил целосно активиран. Сепак, неговата способност да се инфилтрира во голем број системи сама по себе беше доволна за да предизвика значителна вознемиреност во светот на сајбер безбедноста.

Stuxnet (2010)

Можеби најпознат по својата софистицираност, Stuxnet е црв кој ја таргетираше иранската нуклеарна програма. За разлика од другите вируси кои ги таргетираа компјутерите и мрежите, Stuxnet беше првиот малициозен софтвер кој физички ја оштети индустриската инфраструктура. Ова беше пресуден момент во сајбер војната, покажувајќи дека сајбер нападите можат да имаат последици во реалниот свет.

WannaCry (2017)

Последниот на листата, откупниот софтвер WannaCry, предизвика глобален хаос со заразување на повеќе од 200.000 компјутери во 150 земји. Овој напад беше особено значаен бидејќи погоди многу болници во Велика Британија, предизвикувајќи значителни нарушувања во здравствените услуги. Се проценува дека штетата изнесува милијарди долари.

Преку овие пет примери, јасно е дека сајбер заканите се сериозен и постојано се развива предизвик кој бара постојано внимание и иновации во областа на сајбер безбедноста.