Септември ги собори сите рекорди, 2023 може да биде најтоплата година во историјата

Можеби е календарска есен на северната хемисфера, но екстремната топлина не престанува. Новите податоци покажуваат дека минатиот месец бил најтоплиот септември досега, со што е означен четвртиот месец по ред кога се уриваат рекордите за топлина, со што 2023 година дефинитивно ќе биде најтоплата година досега.

Септември оваа година го победи септември 2020 година во однос на топлината за 0,5 степени, покажаа податоците на службата за климатски промени Коперник на ЕУ. Овој месец никогаш не бил толку топол откако Коперник забележал температури во 1940 година.

– Невидените температури за септември по рекордното топло лето на неверојатен начин ги уриваат сите рекорди – вели Саманта Барџес, заменик директор на Коперник во соопштението.

 Септември имаше јулски температури во многу делови на планетата – глобалната просечна температура беше 16,38 степени, што значи дека овој месец беше за 0,93 степени потопол од просекот за периодот од 1991 до 2020 година и за 1,75 степени потопол од просекот во прединдустриската ера. .

 Додека многумина се фокусираат само на долгорочниот скок на температурата, неверојатната жештина во септември по најжешкото лето досега покажа што може да се случи во наредните години и како глобалното затоплување го засилува екстремното време.

 И температурите на океаните во септември беа екстремни. Просечната температура на морето достигна 20,92 степени, што е најтопло за септември и второ најтопло за секој месец. На прво место е август годинава.

 Покрај тоа, мразот на Антарктикот е на најниско ниво за овој период од годината.