Балкански ритуал

Постојат ритуали во животот кои се на границата помеѓу банално и сериозно, бидејќи самиот живот е често банален, не многу интересен, а понекогаш и многу интересен, фасцинантен. Некои ритуали се заедничка страст на мнозинството, исто како што секој од нас има навики кои се посебни и специфични. Еден од најраспространетите ритуали е поканата на кафе.

Таа необична животна филозофија, која има своја форма, префинетост и скриени пораки, го отстранува секојдневниот брзање, нервоза и воведува помирен и поинаков ред на нештата. 

Поетиката на тој феномен се заснова на хедонистичкиот принцип на животот, поради што многу се разликува од европското сфаќање на уживањето и мерката. Тоа е нешто мало, топло, драго и слатко за душата, релаксирачко и исцелувачко; знае да одмори, утеши, мотивира, усреќува. Поканата за кафе е префинет и длабоко софистициран балкански ритуал, со долга традиција, чувствително и естетизирано искуство на врвно сензуално уживање, со поетика полна со емоции; позитивно слободно време што предизвикува вистинска потреба и потреба да се живее подобро и повредно.

Лек за празнина

Интимноста, романтиката, приватноста, имагинацијата беа избркани од секојдневието, љубовта и пријателството пропаднаа. Огромната празнина треба да се пополни, а кој подобар начин да го направите тоа од повикот на кафе?

Како специфичен феномен на силна социјална интеграција и социјална кохезија, поканата за кафе претставува значаен културен и комуникативен модел низ историјата на современото општество. Потекнува, или не, од антички ориентален дух склон кон мерка, пиење кафе од шолја и истура по секоја голтка. Луѓето имаат потреба да размислуваат за другите, да се споредуваат себеси и нивните животи за да стекнат одредена проценка за себе, да го споделат својот страв, среќа, вознемиреност, радост, одговорност и дилеми.

Оваа припитомена и популарна форма на неформална лична комуникација има своја длабока културна, социолошка, карактеролошка, историска, филозофска и етнолошка димензија. Кога поканата е упатена, тоа се прави бавно, со многу страст, почит и ценење за да се освести соговорникот за неопходноста, желбата и неопходноста од средбата.

Поканата „Одиме на кафе“ претставува феномен на зближување, препознатлив во речиси сите краишта на светот и во сите области од животот, од деловни, социјални, до приватни и семејни. Како што минува времето, социјалните правила на однесување исто така се менуваат, додека овој повик останува впечатлива форма на социјална интеграција.

„Имам нешто во доверба да ви кажам, тоа не е за телефон. Да пиеме кафе?“

Нема величина што нема да се изложи на заводливата слабост на таквиот повик, бидејќи тој е полн со претчувство, занес, планови, решенија, а љубопитната и занесена душа трепери на таков предизвик.

Нашето минато и сегашност се поврзани со кафето на некој необјаснив начин. Денот го започнуваме со неа. Се користи во сите прилики на радост, одмор, славење, жалост и тага, уживање, омраза, пријателство, страв, љубов, копнеж, жалење. Поканети се дури и оние кои никогаш не испиле кафе. Дали е можно кафето да е толку силна дрога што луѓето често му се враќаат и се вртат кон него, или има други причини од социјална природа зад него, а потоа поканата за кафе да не е баш онаква каква што е измислена?

Зборот кафе звучи исто на речиси сите светски јазици: кафа, kahva, coffee, café, qahwa, kahve, kof, cahua. Се пие на различни начини, со додавање на шеќер, млеко, павлака, павлака, многу зачини (бибер, цимет, цикорија, кардамон, алкохол, виски, чоколадо). Етимологијата на зборот доаѓа од областа Кафа, југозападно од Етиопија. До 16 век, производството и одгледувањето на кафе на плантажите било внимателно чувана тајна, поради што не можело да се најде надвор од арапските земји. Потоа бил пренесен во Константинопол, од каде се проширил во Европа и тогаш настанал обичајот за пиење кафе.

Интересно е што низ историјата имало неколку обиди да се забрани овој пијалок. Беше забрането во Саудиска Арабија во 1511 година, во Константинопол во 1623 година, Шведска го забрани кафето во 1746 година. Во Франција им беше забрането на жените бидејќи се веруваше дека предизвикува спонтан абортус. Кога пристигнал во Европа, свештениците извршиле притисок врз папата да го забрани ѓаволскиот пијалок. Меѓутоа, папата Климент мислеше поинаку, изјавувајќи дека е вкусна, на шега и забележа дека треба да се крсти. Благодарение на овој папски благослов, консумацијата на кафе се проширила и доминира во Европа до денес.

Секоја европска земја, како и другите на планетата, има свој карактеристичен тип, посебно име за овој пијалок, начинот на кој се служи, давајќи му посебна улога во нејзината култура. Многу истражувања велат дека тоа е најраспространетиот порок после цигарите. Други тврдат дека кафето најмногу се конзумира после маслото, додека други сметаат дека тоа е најпопуларниот пијалок после водата. Тоа им носи прекрасен профит на производителите.

Мирисот на свежо печено зрно никого не остава рамнодушен бидејќи сите сетила се поврзани со него. Додека се пие, особено првото наутро, мозокот е фокусиран на пријатни чувства, сите сетила се во хармонија, обезбедувајќи задоволство, мир, спокојство, релаксација; делува како анти-стрес терапија и лек за душата.

Нема лошо време за добро кафе. Се пие од сите позиции измислени од современиот човек. Има и ритуални навики кои се посебни и специфични: првото утринско кафе и цигара или што би рекле: филџан, џезве и торта од агдали. Кафопијас го има, го чува и почитува својот мерак, кој лесно се гледа: се пие полека, со мерак, со поза, стил и посебно достоинство.

Со појавата на кафето и неговото пиење во форма слична на денешната, се појави нов општествен феномен, кој се глобализира и се пресели во сите системи, религии и култури. Културата на неговото пиење расте со текот на времето и станува забавен и корисен обичај, и дома и на работа, во кафулињата. Во високо урбаните средини, вообичаено е да се пие кафе во елитните ресторани и хотели, за време на викендите пред пладне, кога се собира културната елита.

Внимание на секој детал

Во нашите краишта уште од античко време постои обичај гостите да се почестуваат со кафе. Водителката ќе го послужи гостинот со кафе и кога нема ништо во куќата. Послужувањето беше еден вид мала домашна изведба. Порано кафето се купувало во зрна. Домаќинките го пржеа и мелеа. Преку овој бавен обичај, жените научиле да бидат мирни и да уживаат во аромите на печеното и меленото кафе. Во подготовката се води сметка за секој детал: од мелење до „вриењето“ што го фрла свареното кафе; колку луѓе толку различни комбинации. Се пиеше од бокал и кригла со коцка шеќер и локум. И денес, бакарните саксии се синоним за добро кафе.

Поканата на кафе е општоприфатена културна вредност, комуникативна стратегија, но и приватна сфера на интимна комуникација. Секој повик крие и открива, обединува и раздвојува, може да биде појдовна точка на нов живот, интимност, менува судбини, зрачи блискост, доверба, искреност, суптилна дискреција.

Кафето е само врска или таен код на општествено однесување, ментална алхемија, добредојде и сиктер. „Со кафето се раѓа љубов, се прават заговори, се лечат мамурлакот, се прават планови, се одржуваат состаноци, се помируваат кавгите, се тешат вдовиците, а озборувањето за ближните (тоа ја претставува нашата најизразена национална карактеристика) никогаш не би било возможно. со кој било друг пијалок“, истакнува Момо Капор.

За многумина, поканата за кафе е прибежиште, извор, прибежиште.

Во тоталното отуѓување на човекот од човекот, само кафето успеа да го задржи својот ритам, значење и темпо. Правилата на бонтон се драстично променети: секој може да покани секого на кафе. Ваквиот потег на една жена порано беше вистинска ерес. Кафе маж-жена помеѓу вистински пријатели е најискрената врска, додека кафето со колешките се претвора во озборување за нивните колешки. На машко-женско кафе некој секогаш нешто очекува, а на нешто се надева. Нашите мајки знаат навреме да ги предупредат ќерките што значи покана за кафе, особено навечер со млади мажи. Затоа што таа покана не е токму она за што е издадена.

Одговара за озборувања

Озборувањето и озборувањето се погодни за пиење кафе, не само сериозни, љубовни и тажни теми. Овде на Балканот секој секого озборува, а кафето е најдобрата прилика за тоа. Озборувањето е најважното споредно нешто во нашите животи, бара ритуал и интимност. За многумина тоа е психолошка терапија, креација, активен чин. Озборувањето им помага на луѓето да видат и да разберат кому можат да му веруваат.

Те гледам

Гледањето во чашата е фокусирана наративна техника и универзален принцип. Се втурнува во светот на митското, симболичното, интуитивното, имагинарното, магичното, бидејќи превртената чаша и втиснат отпечаток од прст во седиментот секогаш кријат тајни. Понекогаш тоа е луцидна поетика на предизвикување на иднината.