Компанијата на Илон Маск доби дозвола за вградување чипови во мозок

Компанијата Neuralink, во сопственост на милијардерот Илон Маск, објави дека добила одобрение од независно тело да започне со регрутирање пациенти за првите експерименти за вградување чипови во мозокот, пишува Гардијан. Компанијата соопшти дека бара луѓе со парализа за да го тестираат уредот во следните шест години.

Neuralink е една од неколкуте компании кои работат на развој на интерфејс мозок-компјутер кој би овозможил собирање и анализа на мозочните сигнали. Сепак, бомбастичната промоција што ја спроведе милијардерот вклучува ветувања дека оваа врска мозок-компјутер ќе им помогне на луѓето во трката со вештачката интелигенција, па наидува на скептицизам.

Освен тоа, тие најави доведоа до покренување на многу етички прашања за неговата работа од страна на невронаучниците и други експерти. Американската агенција за храна и лекови (ФДА) минатата година го отфрли барањето на Neuralink да започне тестирање на чипот на луѓе, но во мај и беше дозволено да започне клинички студии.

Neuralink рече дека бара пациенти со квадриплегија поради повреда на ‘рбетниот мозок или амиотрофична латерална склероза.

– Среќни сме да објавиме дека добивме одобрение за независно тестирање и дека нашата прва болница започнува со регрутирање за првите клинички испитувања на луѓе. Студијата, наречена PRIME, што значи „Прецизен роботски имплантиран интерфејс мозок-компјутер“, е револуционерен медицински тест на нашиот безжичен систем за поврзување имплант-хируршки робот и ја проценува функционалноста на нашиот интерфејс што ќе им овозможи на луѓето со парализа да контролирајте ги надворешните уреди со нивните мисли. За време на студијата, робот ќе се користи за хируршки поставување на имплант во областа на мозокот што ги контролира движењето и намерите. Откако ќе се инсталира, чипот ќе биде козметички невидлив, а наменет е да снима и испраќа мозочни сигнали до апликација која ги декодира намерите на движењето. Првичната цел е нашиот интерфејс да им овозможи на луѓето да контролираат компјутерски глушец или тастатура користејќи ги своите мисли – се вели во соопштението на Neuralink.

Тестовите кои оваа компанија ги правела врз животни биле жестоко критикувани, а поранешните вработени тврделе дека животните биле мачени, пишува Ројтерс. Тврдењата покренаа неколку истраги. Доколку уредот се прогласи за безбеден за луѓето, пишува Гардијан, ќе бидат потребни децении пред да може да се даде на пациенти надвор од оваа клиничка студија.