Што добивате од само една запалена цигара?

Кога велиме согорување, што е првото нешто што ни паѓа на ум? Најчесто влијае на квалитетот на воздухот и на штетните ефекти предизвикани од согорувањето на разни штетни материи. Но, се почесто и на запалена цигара и сè што е штетно при согорување.

Дали знаевте дека температурата на запалената цигара и тутунот во неа е околу 900 степени Целзиусови? Што се случува на толку висока температура и какви последици може да има за активните и пасивните пушачи? 

Ова ќе ви го покажеме користејќи го примерот на запалена цигара и процесот на согорување што се случува секогаш кога ќе се појави пламен.

За да дојде до процесот на согорување, потребно е да има три „состојки“ – гориво, кислород и топлина.

Во цигарите, горивото е тутунот, кој го снабдуваме со топлина главно во форма на отворен пламен од запалка или кибрит, додека кислородот е во воздухот. Производ од согорувањето на цигарите, покрај топлината и незначително количество светлина, е и чад.

Зошто согорувањето е штетно?

Согорувањето го покажува своето „вистинско лице“ на околу 400 степени Целзиусови. Тогаш тутунот почнува да гори и се создава чад од тутун преку кој пушачите внесуваат никотин со илјадници штетни материи. Во моментот кога ја разгледуваме запалената цигара, нејзината температура достигнува и до 900 степени, при што се произведуваат токсини како јаглерод моноксид и катран.

Сите овие токсини потенцијално можат да предизвикаат сериозни болести и да го нарушат целокупното здравје и на пушачите и на оние кои се пасивни пушачи, но често се изложени на чад од тутун.

Кое е решението и какви опции имаат оние кои сè уште не сакаат да се откажат од пушењето?

Решението е навистина, а пред сè, во нас. Најдобро е целосно да ја изгаснете цигарата. Но, знаеме дека тоа не е секогаш можно во пракса и дека голем број пушачи едноставно не сакаат да се откажат од пушењето.

Во тој случај, важно е да бидете информирани за помалку штетни, научно засновани алтернативи. Во последниве години, огромната научна работа донесе решение засновано на технологијата на загревање на тутунот на многу пониска температура (околу 250 степени Целзиусови), со што се елиминира чадот од тутунот.

Најпознатиот уред во оваа категорија е IQOS, кој не го согорува тутунот за време на загревањето и затоа не испушта чад од тутун, туку аеросол кој содржи и до 95 отсто помалку штетни материи. IQOS е првиот и единствен систем за греење на тутунот што Американската агенција за храна и лекови (FDA) го класифицира како производ со модифициран ризик, заклучувајќи дека изложеноста на штетни материи при користење на овој уред е значително намалена во споредба со цигарите.

Исто така, бидејќи е без чад, оган и без пепел, користењето на уредот IQOS не го менува квалитетот на воздухот во просторијата и не води до пасивно пушење. Со неговата употреба се решава и секундарниот проблем со пушењето, кој во никој случај не е занемарлив – проблемот со зачадените простории, непријатниот и постојан мирис на чад од тутун на облеката, кожата, косата, рацете, мебелот, возилото.

Но, и овие уреди не се без ризици бидејќи содржат никотин кој предизвикува зависност, а не се дозволени за малолетници.