Кое време од денот е најдобро време за кафе?

Кафето веднаш по будењето нема секогаш да ни ја даде потребната енергија и будност. Научниците тврдат дека е подобро да се почека малку и да се испие првото утринско кафе два часа подоцна. И покрај различните обиди да се намали чувството на замор во текот на денот, добриот сон сепак е најдобриот начин да му обезбедите на телото доволно енергија и брзо да се разбудите наутро.

Што е аденозин?

Д-р Ендрју Д. Хуберман е невролог и соработник на Медицинскиот факултет на Универзитетот Стенфорд, кој тврди дека кафето успева да не разбуди поради неговата реакција со аденозин. 

Аденозин е невротрансмитер чие ниво се зголемува кога ќе се разбудиме. Колку подолго сме будни, толку повеќе аденозин се акумулира во нашето тело и се зголемува чувството на поспаност. Кофеинот ги блокира аденозинските рецептори во мозокот и може само за кратко да не ослободи од чувството на замор. Со други зборови, кафето никогаш нема да не разбуди правилно ако не сме спиеле доволно.

Кафето за кратко време ќе го намали чувството на замор и поспаност

Во текот на денот, клетките и ткивата согоруваат енергија во форма на молекулата аденозин трифосфат, оваа молекула се троши кога работиме, размислуваме или едноставно седиме, а клетките создаваат аденозин како нуспроизвод. Кофеинот е хемиски сличен на аденозинот и ги блокира рецепторите на аденозин, а сето тоа со ефект кофеинот извесно време ја потиснува потребата за сон, па после шолја кафе се чувствуваме побудни и со повеќе енергија. Меѓутоа, и за тоа време, аденозинот се акумулира, а кога ќе исчезне влијанието на кофеинот, повторно заспиваме.

– Кафето нема да не ослободи од чувството на умор и поспаност ако не сме спиеле доволно, само ќе ја одложи потребата за сон за кратко – објаснува д-р Хуберман.

Зошто е подобро да пиете кафе два часа по будењето?

Кога се будиме, и покрај тоа што се чувствуваме поспани, нивото на аденозин е на најниско ниво. Затоа е подобро да почекате 1,5 до два часа и потоа да го испиете првото кафе. На овој начин ќе му дозволиме на телото природно да се разбуди и ќе дозволиме аденозинот малку да почне да расте, објаснува д-р Хуберман. Доколку сме многу поспани, лекарот не советува веднаш по будењето да испиеме чаша вода, да прошетаме, да навлеземе на свеж воздух и да се изложуваме на сончева светлина.

Како да се поттикне чувството на будност?

Во меѓувреме, ќе дојде од акумулација на аденозин и кафето ќе произведе позабележително чувство на будност. Д-р Хуберман верува дека ако го одложиме утринското кафе, ќе имаме повеќе енергија во средината на денот кога сме најактивни. На овој начин ќе постигнеме најсилно чувство на будност. Д-р Хуберман наведува дека луѓето кои конзумирале кафе на овој начин подоцна имале поквалитетен сон и повеќе енергија во текот на денот.