10 интересни факти за Франција

Веруваме дека секој од нас сонува за секаков вид одмор, особено за одмор во Франција. Ако посетата на оваа земја е на вашата листа, добро е да дознаете неколку забавни факти за неа.

Дали знаевте дека Франција е најголемата земја во Европа и една од најпопуларните туристички дестинации во светот? Франција има одлична кујна, неверојатни вина, прекрасни градови и шармантна култура. Не е изненадување што секој сака да го посети!

Од најголемиот уметнички музеј до суеверија за леб, оваа листа опфаќа се. Ви пренесуваме листа од 10 забавни факти за Франција кои ќе ве натераат веднаш да се качите во авион за Париз.

  1. Франција е најпосетуваната земја во светот.
  1. Франција е помала од Тексас.
  1. Музејот Лувр во Париз, Франција е најголемиот уметнички музеј во светот. Овој музеј е толку голем што ако сакате да потрошите 30 секунди гледајќи во секое уметничко дело, ќе ви требаат приближно 100 дена да го поминете целиот музеј.
  1. Французите секоја година јадат 25.000 тони полжави.
  1. Франција произведува над 1.500 видови сирење.
  1. Супермаркетите во Франција не смеат да фрлаат храна со поминат рок. Наместо тоа, тие треба да донираат храна во хуманитарна организација или банка за храна. Франција го донесе овој закон во 2016 година за да помогне да се намали гладот ​​и да се спречи фрлањето храна! Зошто сите не го прават ова?
  1. Друг интересен факт за Франција е дека еден од нивните кралеви го држел тронот само околу 20 минути. Ова било едно од најкраткото владеење на еден монарх досега.
  1. Дали знаевте дека француската армија ја измислила камуфлажата? Французите измислиле камуфлажа за време на Првата светска војна во 1915 година, ангажирајќи уметници да ги сликаат нивните возила и оружје за да се вклопат во нивната околина.
  1. Французите веруваат дека ставањето багет (или каков било леб) наопаку на масата може да донесе лоша среќа. Оваа легенда датира од средниот век и никогаш не исчезнала.
  1. Французите пијат преку 11 милиони чаши вино секоја година. Од сите земји во светот, Франција ја консумира втората најголема количина на вино. Севкупно, Французите трошат околу 25 милиони хектолитри годишно. Тие се на второ место по САД, кои трошат околу 30 милиони хектолитри.