Дали витамините можат да бидат токсични?

Сите знаеме колку се неопходни витамини доколку сакаме да го одржуваме нашето тело здраво. Иако можеме да ги добиеме преку исхрана или сончева светлина, за жал, во денешното зафатено доба тешко е да се практикува начин на живот кој ни го дозволува тоа.

Долги часови во канцеларија додека не зајде сонцето, нередовни оброци, недоволно спиење… и така од ден на ден. Сето тоа може да го земе својот данок.

Научниците дошле до решение во форма на таблети кои можат да обезбедат се што му недостига на нашето тело.

Земањето витамини е широко распространета (добра) навика, но дали може да има негативни последици? Медицината вели – да.

Несакани ефекти

Витамин Ц – Иако витаминот Ц има релативно ниска токсичност, високите дози може да предизвикаат гастроинтестинални нарушувања, вклучувајќи дијареа, грчеви, гадење и повраќање. Мигрените може да се појават во дози од шест грамa дневно.

Витамин Б3, Б9 и Б6 – Кога се зема во форма на никотинска киселина, ниацин (Б3) може да доведе до висок крвен притисок, стомачна болка, оштетување на видот и оштетување на црниот дроб кога се консумира во големи дози од еден до три грама дневно.

Долготрајното прекумерно консумирање на Б6 може да предизвика тешки невролошки симптоми, кожни лезии, чувствителност на светлина, гадење и металоиди, а некои од овие симптоми се јавуваат при внесување од еден до шест грама дневно.

Земањето премногу фолна киселина или фолна киселина (Б9) во форма на додаток може да влијае на менталната функција, имунолошкиот систем и да го маскира потенцијално сериозен недостаток на витамин Б12.

Витамин А – Симптомите вклучуваат гадење, зголемен интракранијален притисок, кома, па дури и смрт.

Витамин Д – Токсичноста од земање високи дози на додатоци на витамин Д може да доведе до опасни симптоми, вклучувајќи губење на тежината, губење на апетит и неправилно чукање на срцето. Исто така, може да го зголеми нивото на калциум во крвта, што може да доведе до оштетување на органите

Витамин Е – Високите дози на додатоци на витамин Е може да се мешаат во згрутчувањето на крвта, да предизвикаат крварење и да доведат до хеморагичен мозочен удар, пишува Healthline.