Биди Свој и српскo Око со прекугранично истражување за училишното малтертирање

Изминатиов период редакцијата на дигиталната платформа „Биди свој“ од Струмица беше дел од проектот „Social media challenging gadget for young people“ на БИРН и заедно со српскиот информативен портал „Око“ од работеа на тема врсничко насилство.

Заедно со колегите од соседна Србија успеавме да лоцираме примери но и институционална реакција и негрижа пред сè поради срамот да се пријави насилството.

Приказната под наслов „Во Србија и Северна Македонија, училишното малтретирање често останува невидено“ е објавен во балканскиот информативен сајт https://balkaninsight.com/ што претставува сатисфакција за нас како платформа чиј фокус се младите.

Приказната дава пресек за регистрирани случаи на училишно насилство, срамот да се пријави кај надлежните но и последиците кои произлегуваат од ова девијантна појава. Во приказната е користено и истражување во кое беа вклучени ученици, родителите, психолози. Целата сторија може да се прочита на следниот линк

40-минутната служба, вклучувајќи проповед, молитви и музика, ја создадоа ChatGPT и Јонас Цимерлајн, теолог и филозоф од Универзитетот во Виена.

Црковната служба на вештачката интелигенција беше еден од стотиците настани на протестантскиот конгрес во баварските градови Нирнберг и соседниот Фирт, и предизвика толку голем интерес што луѓето формираа долга линија пред неоготската зграда од 19 век еден час пред започна.

Самата конвенција – „Deutscher Evangelischer Kirchentag“, се одржува секоја втора година на различна локација во Германија и привлекува десетици илјади верници да се молат, пеат и зборуваат за својата вера. Тие, исто така, зборуваат за актуелните светски настани и бараат решенија за клучните прашања кои оваа година го вклучуваат глобалното затоплување, војната во Украина – и вештачката интелигенција.

Верниците во црквата внимателно слушаа додека вештачката интелигенција проповедаше за оставање на минатото зад себе, фокусирајќи се на предизвиците на сегашноста, надминување на стравот од смртта и никогаш не губејќи ја верата во Исус Христос.

Целата услуга беше „водена“ од четири различни аватари на екранот – две млади жени и двајца млади мажи.