Нема доволно литиум за сите планирани електрични автомобили

Литиумската индустрија, во која доминира Кина, треба да инвестира 116 милијарди долари до 2030 година за да ги исполни целите поставени од владите и производителите на автомобили.
Недостижна бројка, според експертите во една неодамнешна анкета.

„Тоа е речиси невозможно и дефинитивно е трка со времето“, вели Benchmark, компанијата која ја подготви студијата.

Тие 116 милијарди долари треба да одат за изградба на нови рудници и рафинерии, како и за проширување на постоечките средства. Земајќи ги предвид целите за производство на електрични возила, како и податоците од Меѓународната агенција за енергија за политиките на секоја земја, ќе бидат потребни 5,3 милиони тони литиум карбонат. Бројката е многу поголема од моменталната достапност на овој клучен материјал, пренесува ХАК магазинот.

Повеќето производители ја поставија 2030 година како граница за крај на производството на возила со внатрешно согорување. Консултантската куќа предвидува дека ќе бидат потребни 7,0 TWh (терават-часови) батерии за да се постигне таа цел. Проблемот е што прогнозата за производство е само 3,2 TWh литиум-јонски батерии.

Всушност, беше истакнато дека недостасуваат стотици рудници и рудници за ретки метали, не само литиум, за да се задоволат побарувачката. Најновите трендови што ги гледаме во автомобилската индустрија се елиминирање на посредниците и купување директно од рударски компании, како и преземање на компании кои се посветени на ископувањето на литиум. Дали тоа ќе биде доволно?!