Дневно го посетуваат 500.000 луѓе: Ова е најголемиот и најстар покриен пазар во светот

Турците одамна се познати како одлични трговци, па не треба да чуди што најстариот, најголемиот и најпосетуваниот покриен пазар во светот се наоѓа во срцето на Истанбул и е задолжително да го види секој турист кој го посетува главниот град на Турција. 

Големата чаршија била изградена на почетокот на 15 век и успешно се спротивставувала на сите искушенија во текот на својата долга историја. Денес се наоѓа на повеќе од 50.000 квадратни метри и можете да најдете буквално се, од игли до локомотиви.

Посетата на овој пазар е навистина несекојдневно искуство . Толку многу луѓе, толку многу продавачи, сè е шарено и не знаете каде прво да погледнете и што прво да купите. Таму самите продавачи ве привлекуваат на нивните тезги и нудат да го купите она што го имаат изложено. Се разбира, ценкањето е неизбежно, таму е прашање на традиција и обичај, но Турците се толку вешти трговци што купувате толку многу работи мислејќи дека сте заштедиле, а всушност тие не ви требале ни. Тие се мајстори за тоа.

Она што остава најсилен впечаток се типично турските производи, како што се нивниот локум, украсни сувенири и таканаречените шолји од кои пијат кафе, рачно изработени и украсени чаши за чај. Големата чаршија е всушност голем музеј каде што можете да научите многу за историјата на Турција. Отидете во Истанбул со што е можно помалку багаж, бидејќи од овој пазар ќе се вратите со многу повеќе работи отколку што сте понеле со себе.

Интересно е што некогаш на овој голем пазар имало дури пет џамии, од кои само една е активна денес. Исто така, Големата чаршија има 21 порта, два бедеми, 17 анови, 56 улици, а вработува над 20.000 работници.