Топ 8 здравствени придобивки од поседувањето мачка

Размислувате да земете мачка? Направете го тоа!

Ако ви треба уште една причина за да добиете мачка покрај нејзината симпатичност, знајте дека со мачка ќе добиете и многу здравствени придобивки. Потенцијално подолг, поздрав живот треба да биде избалансиран со искинати завеси, изгребан мебел, чистење на кутијата за отпадоци и други секојдневни активности на сопственикот на мачката.

  1. Повеќе физичка активност

Мачките се љубопитни и разиграни суштества, а нивната енергија може да биде заразна.

Без разлика дали се работи за интерактивни игри или следење на вашите секојдневни лудории, поседувањето мачка значи зголемена физичка активност. Од бркање со ласерско светло до висeчките играчки со пердуви, овие активности не само што ќе ја забавуваат вашата мачка туку и ќе ве поттикнат да се движите. Вклучувањето во игра со мачки значи повеќе истегнување, свиткување и достигнување, промовирање на флексибилност и зајакнување на мускулите.

  1. Помалку стрес

Познато е дека миленичињата го намалуваат стресот. Кортизолот е хормон кој го активира стресот, а студиите покажаа дека престојот покрај домашни миленици може да го намали нивото на кортизол.

  1. Понизок крвен притисок

Дали чувствувате дека вашиот крвен притисок се зголемува кога сте под стрес? Заедно со лековите и промените во животниот стил, домашно милениче може да помогне при хипертензија. Една студија во која беа вклучени вработени на берзата покажа дека поседувањето мачка или куче помага да се намалат скоковите на крвниот притисок што се случиле кога биле под стрес.

  1. Помал ризик од срцев удар

Добри вести сопственици на мачки: вашето мало топче од крзно може да се бори со срцеви заболувања за вас! Истражувањата покажаа дека луѓето кои чуваат мачки имаат 40 отсто помали шанси да добијат фатален срцев удар.

  1. Ја ублажува депресијата

Вашите миленици можат да ве насмеат кога се чувствувате очајни, но дури и оние кои страдаат од дијагностицирана депресија можат да имаат корист од возбудливите придобивки од поседувањето мачка. Клиниките за ментално здравје ја препознаваат терапијата со помош на животни како третман за депресија и други нарушувања на расположението, бидејќи домашните миленици позитивно влијаат на нас.

  1. Превенција од алергии

Седумгодишното истражување на речиси 500 мали деца покажа дека децата кои биле изложени на кучиња и мачки како бебиња имаат половина помала веројатност да имаат алергии и фактори на ризик за астма. Бебињата кои живееле во домови со повеќе домашни миленици имале најмал ризик од алергии. Така, иако можеби ќе треба да бидете внимателни со мачките околу вашето бебе за да бидете сигурни дека тие не станат агресивни, имањето маче може да има корист на вашето дете на долг рок.

  1. Помал ризик од мозочен удар

Поседувањето на мачка го намалува ризикот од мозочен удар за повеќе од една третина! Истражувачите теоретизираат дека галењето мачка може да го намали стресот или дека типот на луѓе кои поседуваат мачки се природно помалку подложни на стрес.

  1. Намалено чувство на осаменост и изолација

Поседувањето мачка е моќен противотров за чувството на осаменост и изолација. Во свет кој се чини сè повеќе не се поврзува, мачките обезбедуваат удобност и предизвикуваат кај сопственикот чувство на смисла во животот. Нивното присуство носи топлина и удобност во животот, нудејќи непоколеблива поддршка и безусловна љубов, без разлика дали се лежите заедно на каучот, споделувате разиграни моменти или само ја делите истата просторија.