Зошто му се радуваме на првото утринско кафе?

Во моментот кога ќе почнете да размислувате за вашата прва утринска шолја кафе, ендокриниот систем создава и ослободува допамин познат како хормон на задоволство. Почнувате да се чувствувате добро дури и само да знаете дека наскоро ќе испиете чаша од вашиот омилен пијалок.

Според Journal of Social Science Information, правењето кафе или одењето во омиленото кафуле се дејствија кои ослободуваат уште повеќе допамин во телото.

Од друга страна, според магазинот American Chemical Society, многу е важна и аромата на кафето. Да се ​​разбудите и да мирисате на кафе е како да го пиете самиот овој пијалок. Затоа утринското кафе е посебно.

Телото брзо го апсорбира кофеинот и потребни се само неколку минути за да стигне до мозокот. Во мозокот кофеинот се врзува за дел од невроните кои го привлекуваат хормонот кој нè прави поспани и затоа брзо се расонуваме со кафето. Само утринска доза кафе го има овој ефект, истражувањата покажаа дека секоја наредна шолја нема да го има истиот ефект како првата наутро.

Кофеинот го зголемува нивото на адреналин, што резултира со зголемен пулс и побрз проток на крв низ телото. Во исто време, спречува допаминот да се реапсорбира во вашиот систем, што му овозможува да остане во мозокот подолго време, правејќи да се чувствувате попозитивно и посреќно подоцна.