Среќно дете - несреќен тинејџер

Новите генерации пораснаа и некои од нив почнаа да доаѓаат на психотерапија за разни проблеми. Бидејќи голем број членови на одредена генерација имаат некои заеднички карактеристики, психотерапевтите почнаа да забележуваат одредени разлики во однос на клиентите кои припаѓаат на постарите генерации.

Постојат две генерации на „сакани деца“: генерацијата Ипсилон, која ги вклучува оние родени помеѓу 1980 и 1994 година, кои сега имаат помеѓу 26 и 40 години, и членовите на генерацијата Зед, попозната како генерација на Интернетот, која ги вклучува оние родени меѓу 1995 и 2005 година, кои сега имаат меѓу 15 и 25 години.

Проблеми на новите генерации

Психотерапијата се формирала преку работа со „несакани деца“, т.е. со оние кои биле воспитани претерано строго, на кои не им покажале љубов од родителите кои претерано барале, како и со оние кои биле запоставени или малтретирани во детството. Појавата на нови клиенти кои беа „сакани деца“ им донесе нови предизвици на психотерапевтите. Еден познат американски психотерапевт кој има долгогодишно искуство со работа со луѓе, метафорично изјави: додека порано нашата работа наликуваше на дејството на оцетот што се користи за отстранување на бигорот, сега тоа е повеќе како дејство на лепило.

Како се разликуваат овие две генерации „сакани деца“? Припадниците на генерацијата Ипсилон често се нарцисоидни, егоцентрични, со нереално позитивна слика за себе, арогантни во комуникацијата, склони кон хедонизам, без работни навики и вистинска желба да пораснат и да преземат одговорност за себе и за другите. Припадниците на генерацијата Зед се попасивни, повлечени, зависни од родителите, фокусирани на содржината на Интернет, очите постојано им се вперени во екраните на нивните „паметни“ телефони, поточно, мини-компјутери кои по грешка ги нарекуваме телефони.

Покрај поширокиот социјален и економски контекст, врз формирањето на одредена генерација значајно влијание има и моделот на образование на родителите како и медиумските содржини кои ги мијат умовите на децата и младите. Додека членовите на генерацијата Ипсилон се всушност разгалени деца кои пораснале како жртви на попустливо воспитување кое нудело љубов, но не и дисциплина, членовите на генерацијата Зед најмногу биле детерминирани од изгледот на „паметните“ телефони кои ги „вградиле“ во нивните личности на рана возраст и со тоа биле изложени на прекумерно влијание на содржините од Интернет.

Какви проблеми имаат овие некогаш сакани деца?

Припадниците на генерацијата Ипсилон го донесоа од своите семејства искуството дека се центар на светот и на тој начин продолжуваат, во поголема или помала мера, да се однесуваат во надворешниот свет: во односите со пријателите, партнерите, во работната средина. Секогаш се во право, не ги признаваат грешките, а добронамерната критика ја доживуваат како напад на нивната личност. Бидејќи со текот на времето, и покрај нивните способности, и поради недостаток на работни навики, не можат да ја оправдаат својата претерано позитивна слика за себе, тие сметаат дека другите се виновни за нивниот неуспех. Едно истражување покажа дека 80 отсто од нив имаат животна цел да се збогатат, а 50 отсто сакаат да станат позната јавна личност.

Припадниците на генерацијата Зед се преплашени од надворешниот свет, за кој не се подготвени. Тие се чувствуваат безбедно во своите семејства, комуницираат со светот преку Интернет и социјалните мрежи. Тие се многу загрижени за себе и за своето здравје, имаат лоша слика за себе, но не затоа што родителите не ги фалат и не ги поддржуваат, туку затоа што се чувствуваат неприфатени од врсниците. Заостанува три години во емотивниот развој. Во оваа група е многу изразена склоноста кон анксиозност и депресија, а постои и зголемен ризик од самоубиство.

Поставување дигитални граници

Во двете генерации, физичкиот изглед и привлечноста се основни вредности. Причината за тоа е што немаат развиени социјални вештини и пасивно чекаат другите да им пристапат. А кога тоа нема се случи, тие го обвинуваат нивниот недостаток на магнетна „привлечност“ и почнуваат да мислат лошо за себе.

Што можат да научат родителите од ова? Прво, таа љубов не е доволна. Неопходно е да се дисциплинира детето, а тоа значи да се позиционирате како авторитет кој вели: „Не смееш!“ и „мораш!“, а кој повремено казнува. Потребно е да се постават „дигитални граници“ и да се ограничи времето на користење на дигиталните екрани и интернетот. Неопходно е да им се помогне на детето и младиот човек да ги развијат социјалните вештини и да го постигнат чувството на прифаќање во групата на врсници. Не треба само да гледате како се чувствува детето, колку е среќно и сакано, туку треба да запомните и дека целта на образованието е да изградите независна и одговорна возрасна личност.