САД одобрија продажба на лабораториски одгледувано месо

Две американски компании Upside Foods and Good Meat објавија дека добиле конечно одобрение од американското Министерство за земјоделство (USDA) да продаваат месо одгледувано во лабораторија.

Со ова одобрение, САД ќе станат втората земја во светот по Сингапур што ќе дозволи продажба на таканареченото култивирано месо, кое се добива од клеточни примероци на говеда што се хранат и одгледуваат во челични буриња.

Овие компании се првите што го завршија процесот на одобрување во САД во повеќе чекори за одгледувано месо. Американската агенција за храна и лекови (ФДА) веќе утврдила дека месото е безбедно за консумирање.

„Ова е остварување на сонот. Ова го означува почетокот на една нова ера“, изјави извршниот директор на Upside Foods, Ума Валети.

Продажбата започнува од луксузни ресторани

Компаниите, кои и двете произведуваат фармерско пилешко, планираат да ги служат своите производи прво во ресторани со висока класа пред да го зголемат производството за да постигнат пониска цена за самопослуга. Пилешкото на Upside најпрво ќе се служи во Bar Crenn, ресторанот на готвачот Доминик Крен во Сан Франциско, соопшти компанијата. Good Meat објави дека ќе ја продаде својата прва серија пилешко на групата Хозе Андреас, во сопственост на истоимениот готвач.

Компаниите се уште ја утврдуваат точната временска рамка во која производите ќе бидат на таблички. Upside најави дека наскоро ќе ја објави локацијата на новиот производствен погон во САД, кој ќе биде 10 до 20 пати поголем од постоечкиот во Емеривил, Калифорнија.

Сакаат да произведат алтернатива за љубителите на месо

Компаниите за одгледување месо се надеваат дека нивните производи ќе станат атрактивна алтернатива за љубителите на месо кои бараат поеколошки и похумана опција за нивните непца, кои можеби не се задоволни со вегетаријанските производи кои се веќе достапни на пазарот. Сточарското производство генерира 14,5 отсто од емисиите на стакленички гасови во светот, според Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО).

USDA издаде одобрение за етикетите на двете компании на почетокот на јуни. ФДА му даде одобрение на Upside во ноември 2022 година и на Good Meat во март 2023 година.