Вештачка интелигенција одржа проповед во црква

Чет-бот со вештачка интелигенција (АИ) ги замоли верниците во преполната црква Свети Павле во баварскиот град Фирт да станат од своите клупи и да го фалат Господ.

Четботот ChatGPT, отелотворен во аватарот на брадест црнец на огромен екран над олтарот, потоа почна да им проповеда на повеќе од 300 луѓе во петокот наутро на експериментална лутеранска црковна служба која речиси целосно беше генерирана од вештачката интелигенција.

„Драги пријатели, чест ми е што стојам овде и ви проповедам како прва вештачка интелигенција на овогодинешната протестантска конвенција во Германија“, рече аватарот со празно лице и монотон глас.

40-минутната служба, вклучувајќи проповед, молитви и музика, ја создадоа ChatGPT и Јонас Цимерлајн, теолог и филозоф од Универзитетот во Виена.

Црковната служба на вештачката интелигенција беше еден од стотиците настани на протестантскиот конгрес во баварските градови Нирнберг и соседниот Фирт, и предизвика толку голем интерес што луѓето формираа долга линија пред неоготската зграда од 19 век еден час пред започна.

Самата конвенција – „Deutscher Evangelischer Kirchentag“, се одржува секоја втора година на различна локација во Германија и привлекува десетици илјади верници да се молат, пеат и зборуваат за својата вера. Тие, исто така, зборуваат за актуелните светски настани и бараат решенија за клучните прашања кои оваа година го вклучуваат глобалното затоплување, војната во Украина – и вештачката интелигенција.

Верниците во црквата внимателно слушаа додека вештачката интелигенција проповедаше за оставање на минатото зад себе, фокусирајќи се на предизвиците на сегашноста, надминување на стравот од смртта и никогаш не губејќи ја верата во Исус Христос.

Целата услуга беше „водена“ од четири различни аватари на екранот – две млади жени и двајца млади мажи.