Apple претстави нов уред кој чини околу 3.500 евра

По седум години развој, конечно е претставен уредот за проширена реалност на американската корпорација Apple. Vision Pro ја спојува виртуелната реалност со реалниот свет. Системот е повеќе фокусиран на зголемената реалност отколку на виртуелната реалност, а компанијата ја претстави новата парадигма како „просторна информатика“.

Според извршниот директор на компанијата Тим Кук, со уредот Vision Pro корисниците повеќе не се ограничени со екранот, а најавено е дека уредот ќе се најде во продажба на почетокот на следната година по цена од 3.499 долари (околу 3.260 евра).

Vision Pro се контролира со очи, раце и глас, а беше прикажано и како функционира уредот со апликации, видеа и фотографии, нудејќи огромен екран за сите содржини. Може да се користи и за играње видео игри и гледање 3D филмови.

Тоа е начин на интеракција со корисничкиот интерфејс на компјутерот – нешто што компанијата го нарекува тип на влезен уред сличен на глушец или подлога за допир. Уредот е изненадувачки сличен на претходните рендери кои  „протекоа“ во јавноста.

Хардверот има нова функција EyeSight, која го користи предниот екран за да ги открие вашите очи на другите луѓе во собата. Vision pro работи безжично со Mac компјутер и со периферни уреди за Mac.

Уредот се напојува со чип М2 кој е поврзан со чип R1 за да се создаде двоен процесор. Vision Pro може да прави просторни фотографии и видеа. Може да симулира и темно кино во светла просторија.

Извршниот директор на компанијата Волт Дизни, Боб Ајгер се приклучи на настанот и истакна дека корисниците можат да одат во Disney World преку уредот, да спортуваат, да гледаат концерти…

Vision Pro е компатибилен со сопствени оптички влошки, кои магнетно се прицврстуваат на леќите, направени за оние кои носат очила од германската компанија Zeiss. Траењето на батеријата е до два часа со надворешна батерија или цел ден кога е вклучено.

Екранот користи microLED и вклучува 23 милиони пиксели на два панели. Vision Pro работи со специјален оперативен систем visionOS, а уредот создава дигитален аватар кој изгледа човечки и реално. Што се однесува до апликациите, Microsoft и Zoom се веќе оптимизирани за visinOS. Стотици апликации за iPad и Mac ќе бидат автоматски достапни при стартување.

Vision Pro има и нов биометриски безбедносен метод, Optic ID. Како и Touch ID за препознавање отпечатоци од прст и Face ID за препознавање лице, уредот ги препознава очите.