Рај за љубителите на велосипедизмот

Најдобриот град за велосипедисти во светот се наоѓа на северот на Европа – данскиот Копенхаген е рај за оние кои повеќе сакаат да ги вртат педалите отколку да седат во автомобили. Дури половина од граѓаните како свое секојдневно превозно средство за пат до работа и назад го избрале велосипедот.

Велосипедистите од Копенхаген патуваат околу 1,44 милиони километри дневно, што секако не би било возможно доколку градот не им ја понуди соодветната инфраструктура. А дека се работи добро, потврдуваат и истражувањата за задоволството на велосипедистите – 97 отсто од нив се сосема задоволни од условите за возење велосипед во градот.

Дури три четвртини од велосипедистите не се откажуваат од педалата дури и за време на долгата и темна данска зима. И повторно, причина за тоа е одличната инфраструктура.

Копенхаген покажа дека едноставна, безбедна и добро поврзана мрежа на велосипедски патеки и улици ги поттикнува луѓето да живеат поздрав, поодржлив и поодговорен живот за планетата. Едно од најфреквентните места во градот е мостот за велосипедисти Цикелсланген – или „велосипедска змија“, низ кој дневно минуваат повеќе од 20 илјади велосипедисти. „Лебдејќи“ над нивото на улицата, мостот елегантно се навива веднаш надвор од трговските центри и се спушта до пристаништето, каде што велосипедистите продолжуваат до мостот Кеј од каде што тргнуваат, Бриг.

Cikelslangen (Cykelslangen) ја виде светлината на денот во 2014 година по осум години планирање, а змијата долга 200 метри и висока седум метри беше поздравена со аплауз. Не се сомневаме дека мудрите и практични Данци неуморно ќе смислуваат нови проекти во најдобриот град за велосипедисти во светот.