9 начини да се зближите со децата без тие да го доживеат тоа како притисок

Децата, нивното воспитување и вредносните стандарди што им ги поставуваме се секогаш актуелна тема. Некој ќе каже дека родителот најдобро го познава своето дете, но често сме сведоци дека првите родители се изненадени кога ќе дознаат за некои однесувања за кои би можеле да „гарантираат“ дека нивните деца никогаш не би ги направиле. Предизвиците се големи и секојдневни, без разлика на поднебјето.

Децата бараат внимание, за што често немаме време поради темпото на живот

Да се ​​биде пријател со вашето дете – нема ништо пологично и природно, а во исто време и покомплицирано. Условите за живеење се променети, па родителите често немаат доволно ефективно време да им посветат на своите деца колку што е потребно. Работните места, бројните активности, турбулентното темпо на живот што го имаат и децата и родителите се главни пречки на овој пат, заедно со влијанието на околината, социјалните мрежи и средината во која децата се движат покрај домот.

Важна е физичката благосостојба на децата во смисла на обезбедување на основните потреби. Но, нивната емоционална стабилност е подеднакво, ако не и повеќе, важна. Тоа се постигнува исклучиво преку добра комуникација, остварување на однос на меѓусебна доверба, перцепција на детето дека родителот не е контролор туку пријател, кој секогаш треба да биде при рака. Да се ​​радуваш со него кога се убавите работи во прашање, и да бидеш прв на помош кога ќе се појави каков било проблем.

Но, како да се постигне ова? Еве неколку совети од психолозите кои се занимаваат со семејните односи и благосостојбата на децата.

  1. Доживотна посветеност и безусловна поддршка

Развивањето пријателство со детето започнува со тоа што безусловно ќе му се дадете, но не и да го пренагласувате. Психолозите велат дека најважниот дел од овој сегмент е реченицата: што и да се случи, никогаш нема да престанам да те сакам или да те поддржувам. Животот носи различни предизвици, дури и непријатни искуства, но детето никогаш не треба да се напушти.

  1. Децата и потребата од објективна проценка на нивните способности

Наместо да се обидувате да ги „туркате“ вашите деца во нешто што мислите дека би било добро, испитајте ги нивните желби и афинитети. Ова вклучува што е можно пообјективна проценка на нивните силни страни, способности и слабости. Подлабоко погледнете ја личноста на детето. Дали е со силна волја, забавно, чувствително или детално, доминантно или повлечено? Што сака, а што не му се допаѓа? Кој е најдобриот начин да го мотивирате? Кои се неговите конкретни цели и соништа?

Кога ќе почнете да одговарате на вакви прашања и ќе ги видите јасно одговорите, дефинитивно подобро ќе се разберете и ќе учествувате во изборот на децата како поддршка. Тоа ќе ги подобри и нивните резултати.

  1. Бидете таму и достапни за нив, дури и кога треба да ги запоставите другите обврски

Освен што планирате време со вашите деца, психолозите велат дека мора да им бидете на располагање кога тоа не е планирано, односно во вонредни околности и кога тие тоа го сакаат. Важно е да најдеме време кога им треба на нашите деца. Некогаш ќе треба да се откажеме од она што го работиме, бидејќи децата едноставно се премногу за нас.

Пријателството со децата не се развива случајно или површни односи. Смислените и цврсти врски се резултат на редовно, по можност секојдневно, дружење и поврзаност.

  1. Слушајте ги со разбирање

Друг важен аспект за развивање пријателства со нашите деца е слушањето, разбирањето на она што ни го кажуваат. Родителите треба да бидат охрабрени да станат активни слушатели кога комуницираат со своите деца. Активното слушање првенствено вклучува контакт со очите и интерактивна врска. Не користете го телефонот, не пишувајте пораки или не гледајте филм кога детето сака да ви каже нешто.

Родител кој е добар слушател никогаш не треба да претпоставува што ќе каже неговото дете со она познато „знам дека…“. Наместо тоа, поставувајте прашања. Учествувајте во разговорот, споделувајте впечатоци, но не го наметнувајте вашето мислење по секоја цена. Објаснете зошто мислите дека детето треба да го следи вашиот совет.

  1. Прегрнете ги и покажете љубов, но не со притисок

Еден од начините да изградите уште посилно пријателство и однос со децата е допирот. Психолозите велат дека допирањето на детето на емотивен, нежен, но и заштитнички начин е важен психофизички процес. Кога гушкаме дете, милиони нервни завршетоци испраќаат пораки до мозокот каде што се ослободуваат супстанции кои имаат корисен ефект врз целокупното здравје на детето. Статистиката покажува дека растот на детето се забавува кога родителите не го допираат, од детството до староста.

  1. Не бидете премногу заштитнички

Неопходно е на секој начин да се погрижите вашите деца да одат во вистинската насока, да се чувствуваат заштитени и безбедни. Сепак, детските психолози велат дека прекумерната заштита е она што не само што ја уништува оваа врска, туку може да ја наруши и самодовербата на детето. Научете ги што е погрешно, а што е правилно, но нека одлучат сами. Дајте им доволно простор да изберат што сакаат. На тој начин тие не само што ќе ви веруваат, туку и ќе бидат цврсти во своите одлуки и избори.

  1. Играјте и дружете се со нив, бидете и вие дете

Играњето со децата е корисен начин за поврзување со нив во нивната природна средина и атмосфера. Не постои дете кое не сака да игра. Ако вашето дете сака игра која бара партнер, никогаш не размислувајте двапати – скокнете! Не само што ова ќе им помогне да нè видат во ново светло, туку може да премости и некои празнини во врската.

Гледајте ги нивните омилени филмови заедно, читајте, слушајте ја музиката што им се допаѓа. Исто така, ќе ви каже многу за нив што можеби не ги знаете.

  1. Работете на нивната самодоверба и самопочит

Децата го апсорбираат тонот на гласот, јазикот на телото и секој израз на нивните родители. Нашите зборови и постапки како родители влијаат на нивниот развој на самопочит повеќе од било што друго. Пофалувањето на достигнувањата, без разлика колку се мали, ќе направи да се чувствуваат горди, дозволувајќи им да ги прават работите самостојно ќе ги натера да се чувствуваат способни и силни. Спротивно на тоа, омаловажувањето на коментарите или споредбите со другите може да направи да се чувствуваат безвредни.

Избегнувајте да ги оптоварувате со високи цели и нереални очекувања, туку зборувајте за рационални цели што треба да се постигнат. Изберете ги вашите зборови внимателно и бидете сочувствителни. Дозволете им на вашите деца да знаат дека сите прават грешки и дека сè уште ги сакате, дури и кога не ви се допаѓа некое нивно однесување.

  1. Поставете граници и бидете доследни

Дисциплината е неопходна во секое семејство и систем, а нејзината цел е да им помогне на децата да изберат прифатливо однесување и да научат самоконтрола, велат експертите. Тие исто така забележуваат дека децата можат да ги тестираат границите што нивните родители им ги поставуваат, но треба да знаат до каде можат да одат за да пораснат во одговорни возрасни луѓе.