Зачувајте го вашиот дигитален идентитет

Кога зборуваме за дигиталниот свет, податоците за најавување (лозинки и кориснички имиња), финансиските податоци (информации за банкарски сметки и броеви на кредитни картички), но и чувствителните и лични информации наоѓаат место во нашите уреди.

Факт е дека податоците на секој од нас имаат висока вредност, па не е чудно што кражбата на идентитет преку Интернет стана се почеста навика на сајбер напаѓачите. Сепак, за разлика од реалниот свет, на корисникот во дигитално опкружување му треба повеќе време за да сфати дека неговите лични податоци се украдени. Затоа е важно да ја обезбедиме безбедноста на нашите уреди, бидејќи така ќе се осигураме.

Еве неколку решенија кои ќе ви помогнат да го заштитите вашиот онлајн идентитет.

Како да избегнете хакирање со лозинка?

Дали некоја од вашите лозинки го содржи името на вашето домашно милениче, име на член на семејството, важен датум или гласи „123456“? Ако одговорот на ова прашање е да, вие сте совршена цел за злонамерен хакер. Она што е потребно за да ги зачувате вашите сметки е да дојдете до силни и уникатни лозинки составени од мешавина на мали, големи букви и бројки. Покрај тоа, обидете се да ги менувате и обновувате секој месец.

Како да знаете дали сте пристапиле до потврдена веб-адреса?

Колку пати сте добиле порака од бренд дека сте добитник на огромна парична награда? Постои голема веројатност зад линкот за награда да стои злонамерен хакер кој сака да ве „фати“ да споделувате лични информации со него. Ако, на пример, веб-адресата на страницата започнува со HTTP://, не треба да оставате доверливи информации на таа адреса. Безбедните адреси на сајтови секогаш започнуваат со HTTPS://. Е-поштата и СМС пораките често ве намамат со итност која веднаш треба да ви ги подигне сомнежите. Најдоброто нешто што можете да направите е да не кликнете на одредена врска и да се спасите од потенцијална кражба на доверливи информации.

Дали знаете дека отворениот WI-FI е совршена мрежа за „риболов“ на вашите податоци?

Колку пати ви се случило да треба итно да се приклучите на интернет, а единствениот пристап во тој момент е отворен WI-FI? Се разбира, секој од нас барем еднаш во животот користел отворена безжична мрежа, но она што можеби не сте го знаеле е дека на овој начин станувате лесна мета за злонамерен хакер. Затоа советот е секогаш да користите проверени и доверливи мрежи со силни кодови за пристап.