Мозочен декодер кој декодира мисли

Истражувачите од Универзитетот во Тексас во Остин развија технологија за декодирање на мозокот што комбинира fMRI скенер и вештачка интелигенција, слично на добро познатите системи за вештачка интелигенција како ChatGPT или Bard.

Технологијата може да ги стави нашите мисли во текстуална форма, но уште поважно може да им овозможи на пациентите кои инаку не можат да комуницираат, како што се оние кои доживуваат значителна парализа, да ги соопштат своите мисли. За разлика од другите обиди да се постигне ова, техниката е целосно неинвазивна и не бара хируршки импланти. Техниката вклучува обука на систем за вештачка интелигенција, што се случува кога учесникот поминува часови во скенер слушајќи подкасти. 

Откако ќе се обучи, вештачката интелигенција може да ги приближи мислите на една личност во текстуална форма, сè додека размислувањето се случува внатре во скенерот.

Вештачката интелигенција може да види шаблони и да прави заклучоци каде што ние не можеме. Ова е механизмот зад неговата повремена тенденција да нè зашемети, а читањето нечии мисли е прилично уреден трик. Сепак, оваа најнова технологија може да го направи токму тоа, со неколку предупредувања. Доколку се успешни, таквите пристапи би можеле да им овозможат на пациентите кои немаат друг метод на комуникација да ги пренесат своите мисли до надворешниот свет, и за разлика од другите пристапи кои се обиделе, овој метод не бара инвазивни импланти.

Системот бара од учесниците да поминат опсежна обука за вештачка интелигенција со седење во скенер за fMRI неколку часа додека слушаат подкасти. Ова им овозможува на вештачката интелигенција да го препознае потписот на fMRI за одредени мисли. По обуката, ако учесникот сака системот да ги „чита“ нивните мисли, тогаш може да седне во скенерот и технологијата ќе ги анализира нивните мисли.

Системот не обезбедува совршена транскрипција на зборовите, туку приближната мисла. Истражувачите го дадоа следниов пример: „Сè уште немам возачка дозвола“ беше првобитната мисла, а преводот беше „Сè уште не ни почнала да учи да вози“.

Колку време ќе биде потребно за таков систем да заврши во дистописка полициска држава каде што нашите мисли повеќе не се приватни, не знаеме? Истражувачите го разгледале потенцијалот за ова, но наведуваат дека системот нема да работи со учесници кои не сакаат, туку луѓето треба да учествуваат во обуката на системот и лесно можат да го збунат размислувајќи за други работи.