Возење без раце

BlueCruise, системот на Ford кој му помага на возачот да вози без раце, ќе биде достапен во 500.000 возила до 2024 година.

BlueCruise е систем на ниво 2, што значи дека возилото ги контролира главните функции како што се забрзување и сопирање, како и центрирање лента и автоматско менување на лента.

Но, додека возачите можат да ги тргнат рацете од воланот и нозете од педалите, тие мора да ги држат очите на патот и да бидат подготвени да ја преземат контролата во одреден момент. Форд изјави дека возилата опремени со BlueCruise веќе поминале над 50 милиони милји.

Нивото 3 се однесува на високо автоматизирано возење, каде што возачот сè уште треба да може да го преземе возилото на барање, но исто така може да го тргне погледот од патот во одредени ситуации. Некои експерти тврдат дека системите L3 можат да бидат опасни со оглед на потребата возачите да останат будни и покрај тоа што возилото ги извршува повеќето од задачите за возење.

Форд се трка за да добие повеќе полуавтономни функции во возилата за широка потрошувачка што е можно побрзо и побезбедно. Tesla предизвикува контроверзи со својот контроверзен бета систем, Full Self-Driving, кој теоретски може да се справи со локалните патишта со сообраќајна сигнализација и пешаци, но исто така беше критикуван како опасен и недовршен производ без доволно заштитни огради.

GM, исто така, има функција за автопат без раце наречена Super Cruise и рече дека ќе објави понапреден производ наречен Ultra Cruise кој може да се справи со „95 проценти“ од задачите за возење. Volvo, Mercedes-Benz, Audi и други исто така работат на сопствени L3 производи.