Зошто понекогаш се будиме порано: Наместо алармот, го навиваме умот

Сигурно веќе ви се случило да легнете со преоптоварени мисли дека треба да станете на време следниот ден, бидејќи имате многу важни обврски, а следното утро умот да ве изненади и да се разбудите без никаква дополнителна помош. 

Обично првото нешто што го правите е тој „мини стрес“ рефлекс, па гледате во часовникот и откривате дека сте го победиле будилникот за една минута.

Дали има објаснување зад ова или е среќа?

Експертите долго време коментираа на оваа тема, бидејќи луѓето често поставуваа прашања.

Тие објаснија дека е добро познато дека луѓето имаат сложен систем на внатрешни процеси кои им помагаат на нашите тела да го „следат“ времето. Делумно обликувани од нашата изложеност на сончева светлина, кофеин, оброци, вежбање и други фактори, овие процеси го регулираат нашиот деноноќен ритам во текот на приближно 24-часовниот циклус ден-ноќ што влијае кога одиме во кревет и кога се будиме.

Ако имате фиксно време за станување, тогаш вашето тело веќе е „навикнато“ на одреден број часови спиење и време за станување, што резултира со станување самостојно.

Сепак, научниците за спиење се поделени на оваа тема. Некои веруваат дека анксиозноста со која одиме во кревет и стравот да не доцниме е голем двигател, кој го држи нашиот мозок под контрола дури и кога спиеме.

Ова се надоврзува на постоечките истражувања дека тоа е хормон на стрес кој се лачи кога се приближува времето за спиење и кога ќе сфатиме дека, кога ќе заспиеме, постои можност да заспиеме.

Кога го имаме на ум времето во кое сакаме да го започнеме денот, нашето тело се сеќава на тоа, а хормонот на стресот е тука за да не предупреди на можноста да не успее нашиот план, наведува „Npr.org“.