Телескопот Џејмс Веб откри вода околу комета

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб на американската вселенска агенција НАСА го забележа своето второ големо откритие за само две недели. 

Истражувачите ја искористија камерата на телескопот за првпат да откријат водена пареа околу комета во главниот астероиден појас, познат и како кометата на главниот појас. Научниците мислеа дека кометите можат да го зачуваат водениот мраз релативно блиску до Сонцето, но до сега немаа цврсти докази за тоа тврдење. Општо земено, тие очекуваа кометите во Кајперовиот појас или Ортовиот облак да бидат доволно далеку од Сонцето за мразот да опстојува. 

  

Сепак, ова откритие создаде нова загатка. Додека јаглеродниот диоксид обично сочинува 10 отсто од потенцијално испарениот материјал во кометата, инструментите на Веб не открија ниту еден во кометата Read. Истражувачкиот тим шпекулира дека CO2 или се расфрлал во текот на милијарди години или дека Read се формирал во релативно „удобен“ дел од Сончевиот систем кој не содржел CO2. 

Ред беше едно од првите тела користени за одредување на главната категорија на комети во појасот. Телескопот Џејмс Веб е првото „парче опрема“ доволно моќно за детално да ги проучува овие комети. 

Потребни се повеќе набљудувања за да се утврди дали недостатокот на CO2 кај Рид е случајност или споделен со другите комети на главниот појас. 

Без оглед на одговорот, научничката Стефани Милам смета дека мисијата за собирање примероци може да помогне да се соберат повеќе знаења за комети како оваа. Тоа секако би било попрактично од другите мисии бидејќи Кајперовиот појас започнува приближно на работ на орбитата на Нептун, додека облакот Орт е оддалечен приближно две светлосни години.