Во просек, децата имаат 11 години кога првпат се среќаваат со порнографија

Алкохол? Забранет. Цигари? Забранети. Порнографија на Интернет? Исто така забранета за малолетници, но премногу лесно достапна. А последиците се фатални. Можеби беше потребно само да се објави полициска статистика за криминалот, за Германија да разбере колку порнографијата е дел од секојдневниот живот на младите луѓе, па дури и на децата: уделот на малолетниците во ширењето на порнографијата во која се злоупотребуваат малолетниците е  дури 41,1 отсто.

Тие често не ни знаат дека тоа што го прават е многу често кривично дело. Затоа, треба да се разјасни следново:

Таканаречената детска и младинска порнографија се видеа кои прикажуваат сексуално насилство и кршење на границите кон децата или младите. Затоа, експертите почесто зборуваат за слики од злоупотреба на деца. Секој што евидентира, дистрибуира или става на располагање такво нешто, прави кривично дело.

Порнографијата што прикажува сексуални дејствија на возрасни е легална, но е казнива кога таков материјал е достапен на лица помлади од 18 години.

Табеа Фрајтаг воопшто не беше изненаден од статистиката. Психологот и психотерапевтот е раководител на специјалистичкиот оддел за зависност од медиумите во Хановер, нарекувајќи го „врвот на феноменот санта мраз“. Бидејќи на потрошувачката, дистрибуцијата, па дури и на ширењето на таканаречената детска порнографија, претходи подолг период на десензибилизација преку масовното консумирање на мејнстрим порнографија за возрасни.

„Децата во просек имаат околу 11 години кога првпат стапуваат во контакт со порнографија, често затоа што веќе имаат свој паметен телефон и обично се препуштени сами на себе на Интернет.

„Имаме огромен, но табу скандал на злоупотреба во општеството, бидејќи изложувањето на децата на порнографија е облик на сексуална злоупотреба. Тоа има огромно влијание врз нивниот психосоцијален и сексуален развој“.

Порнографијата создава искривени слики од секс

 „Порнографијата првенствено е направена за мажи. Искуството покажа дека погледите на момчињата за девојчињата се менуваат и дека соученичките се повеќе се перципираат и ценат како сексуализирани објекти. А девојките мислат дека мора да прават работи, дури и ако им се сосема болни и одвратни. Затоа што мислат дека тоа се очекува од нив и се плашат дека ќе ги гледаат како заостанати и дека може да ја изгубат врската“.

„Моите помлади колеги од нашиот специјалистички оддел, кои работат во училиштата за да го спречат консумирањето порнографија, велат дека тинејџерите се многу благодарни што некој конечно го покренува ова прашање. Затоа што тие се првата генерација која растејќи има контакт со таква слободно достапна содржина“.

Пренесување на одговорноста на децата

 Со оглед на алармантната ситуација, дел од експертите бараат забрана за мобилни телефони за деца до 14 години. Други промовираат кампањи за подигање на свеста на социјалните медиуми, радио и телевизија. А некои истражувачи водат кампања за зајакнување на медиумската компетентност на децата и младите со цел подобро да ги подготват за онлајн порнографија.

Табеа Фрајтаг само одмавнува со главата на ова, бидејќи за неа терминот медиумска компетентност е истрошен. Таа истакнува дека треба да се користи кога „возрасните не сакаат да преземат одговорност“ за заштита на децата од порнографски содржини.

„Тоа ја става целата одговорност на рамениците на децата и вели дека тие мора да научат сами да размислуваат за тоа, да се заштитат и да го прават она што дури ни возрасните не можат да го направат“, критикува таа.

„Тоа е исто како да учите 10-годишни деца како работи автомобилот, па да ги ставите во автомобилот и да ги оставите да возат по автопат.

Децата не се приоритет на општеството

Психотерапевтот изразува скептицизам дека децата и младите во иднина ќе бидат подобро заштитени од порнографски содржини. Пандемијата на коронавирус веќе покажа дека благосостојбата на децата е многу низок приоритет.

И пред се, темата е табу тема.

Конечно, студиите покажаа дека возрасните кои почесто консумираат порнографија се помалку заинтересирани за заштита на децата.

Психотерапевтот ги полага своите надежи во Тобијас Шмид. Шмид, вели Фрајтаг, со години се бори речиси сам, така што давателите на порнографија повеќе не можат да се соочуваат со малолетници со насилна порнографска содржина. Шмид е директор на Управата за медиуми на Северна Рајна-Вестфалија во Дизелдорф и им нанесе сериозен удар на платформите.

Давателите и партнерите треба да бидат удирани по џеб

 Вишиот управен суд на покраината Северна Рајна-Вестфалија потврди дека бесплатната содржина на најголемите провајдери не ги исполнува законските услови за заштита на децата и младите во Германија. Со други зборови: во иднина веќе нема да биде доволно, како што е моментално, корисниците со еден клик да потврдат дека се полнолетни.

Тобијас Шмид се надева дека судската одлука ќе испрати сигнал за поголема заштита на децата и младите на Интернет. И не само во Германија, туку и низ цела Европа. Тој сака уште две работи за иднината:

„Прво, дека постои можност да им се нареди на давателите на кредитни картички да ги прекинат своите услуги за такви платформи, како што е веќе случај со коцкањето, на пример. И второ, можноста за сериозни санкции како што се казни за платформи кои нудат порнографија“.

Извор:DW