Мобилниот телефон и интернетот како насушна потреба

Порано пораките и писмата се испраќаа со кочии, а денес со кликнување на мобилните телефони. Во годината кога се одбележува половина век од првиот повик на мобилен телефон, светот се приближува до бројката од девет милијарди активни уреди. Се чини дека правилниот избор на уреди кои влијаат на приватниот, деловниот и социјалниот живот стана поважен од кога било.

Како карактеристиките на нашите пријатели, така и карактеристиките на нашиот мобилен телефон ни станаа важни. Се чини дека правилниот избор на уреди кои влијаат на приватниот, деловниот и социјалниот живот стана поважен од кога било.

„Преку досегашната анализа, утврдивме дека корисниците сакаат добра камера и добра батерија. Батерија што ќе им трае цел ден, фрустрации доаѓаат ако батеријата се истроши пред време. Процесорот можеби е само на третото место. вели Ѓорѓе Јовановиќ од „Сиаоми Србија“.

„Најважната карактеристика обично е цената, па во тој случај се избира производителот и моделот. Екраните сега се генерално добри, па изборот е главно поврзан со камерата, батеријата, дизајнот и перформансите“, смета Игор Ракоција од каналот YouTube. Балкантех.

Според социолозите, причините за масовното користење и зависноста од мобилни телефони треба да се бараат во современиот начин на живот.

„Светот стана глобализиран, физичкото место на живеење веќе не е важно, луѓето живеат во еден град, друг град, менуваат работни места, ги кинат социјалните мрежи. Единствениот начин да останеме еден со друг денес, што е наша секојдневна потреба, е всушност мобилен телефон и интернет, кој е составен дел на овој уред“, вели социологот Далибор Петровиќ.

Примената на вештачката интелигенција е веројатно најинтересната карактеристика на новите модели на мобилни телефони. Постојано учи за нас и нашите навики, не советува, ја следи нашата здравствена состојба и во иднина може да преземе дел од нашите обврски.

Дополнително, одговорите на едно прашање се различни: Дали мобилниот телефон ни дозволува да се зближиме со некого или социјално не разделува?

Извор:www.rts.rs