Одбојка: Спорт што го освојува светот

Одбојката е спорт кој во последните години стекна популарност, со милиони луѓе кој учествуваат во оваа динамична и возбудлива игра. Овој спорт го уживаат луѓе на сите возрасти, полови и нивоа на способности, и стана омилен на многу спортисти низ светот.

Што е одбојка?

Одбојката е тимски спорт кој се состои од два тима од по шест играчи и се обидуваат да постигнат поени со удирање на топка преку мрежа и во теренот на противникот. Играта започнува со сервис, и топката мора да биде вратена во теренот на противникот во рамките на три удари. Целта е топката да ја допре земјата во теренот на противникот или да се натера противникот да направи грешка, како на пример удирање на топката надвор од теренот или неуспешно враќање на топката.

339830482_610835493944758_5033659505665967507_n

Почетоците на одбојката

Одбојката е измислена во 1895 година од Уилијам Г. Морган, инструктор по физичко воспитување во ЈМЦА во Холиок, Масачусетс. Морган ја создал играта како алтернатива на кошарката, која била премногу физички напорна за некои од неговите ученици. Првата официјален натпревал бил одигран на 7 јули 1896 година во Спрингфилд колеџот во Масачусетс, а оттогаш спортот се разви во еден од најпопуларните тимски спортови во светот.

Меѓународен успех

Одбојката е олимписки спорт од 1964 година и од тогаш продолжува да расте на популарност. Играта се игра низ целиот свет, со меѓународни натпревари како ФИВБ Светското првенство и Олимписките игри кои секоја година ги гледаат милиони луѓе. Одбојката се игра и на ниво на колеџ во многу земји, во NCAA шампионатот што е едно од најпрестижните настани во САД.

Предности од играње на одбојка

Одбојката е одличен начин за да се остане во форма и да се изгради мускулна маса. Таа е брза игра што бара брзи рефлекси, способност за маневрирање и издржливост. Одбојката исто така помага во подобрување на координацијата, балансот и флексибилноста. Исто така е одличен начин за подобрување на тимската работа и комуникациските вештини, бидејќи играчите мораат да работат заедно за да ја постигнат заедничката цел.

Заклучок

Одбојката е спорт што го играт милиони луѓе низ целиот свет. Со нејзината растечка популарност, одбојката сигурно ќе продолжи да биде омилена игра во иднина. Затоа земете топка, приберете неколку пријатели и подгответе се за забава на теренот!

336645201_6306183556093863_3215938293513844735_n