Вселената, крајната дестинација

Oгромната празнина над нашата планета долго време била предмет на фасцинација за човештвото. Од раните денови на астрономијата, до Космичката трка на 20-тиот век и подоцна, истражувањето на вселената го фасцинираше нашето внимание како малку други научни области. Денес знаеме повеќе за просторот од кога и било претходно, благодарение на револуционерните откритија на безбројни космички мисии и телескопи. Еве 20 забавни факти за вселената кои ја истакнуваат неверојатната разновидност и комплексност на нашиот универзум.

Знаете ли дека најтоплата планета во сончевиот систем не е најблиску до Сонцето? Венера, со просечна температура од 462°C, ја победува Меркур во оваа категорија. И, додека зборуваме за планети, знаете ли дека ден на Плутон трае 6,4 дена на Земјата? Тоа се должи на неговата далечина од Сонцето, што му дава многу подолг ден од другите планети во нашиот Сончев систем.

Вселената не е дом само на планети и ѕвезди. Кајперовиот појас, област во Сончевиот систем после Нептун, содржи ледени објекти, вклучувајќи ги и џуџестите планети како Плутон. Зборувајќи за Плутон, во 2015 година космичката мисија Нови хоризонти на НАСА ги обезбеди првите слики од оваа далечна џуџеста планета.

Вселената исто така е дом на некои неверојатни астрономски феномени. Големата црвена точка на Јупитер, на пример, е масивна бура што веќе најмалку 400 години беснее таму. А Андромедина галаксијата, најблиската спирална галаксија до нашиот Млечен пат, е на околу 2,5 милиони светлосни години далеку.

Се разбира, истражувањето на просторот е суштински дел од нашето разбирање на вселената. Во 1969 година, мисијата Аполо 11 првпат слета на Месечината, а во 2015 година, космичката ракета Нови Хоризонти на НАСА летна до Плутон и обезбеди непрекинато блиски слики на џуџестата планета. Меѓународната космичка станица, најголемата човечка создадена структура во вселената, е голема колку фудбалско игралиште и е непрекинато населена од 2000 година.

Но, можеби, најзафатниот аспект на вселената е неговата големина. Сонцето составува 99,86% од масата на сончевиот систем, со сите планети, астероиди и комети вкупно составувајќи само 0,14%.

Знаете ли дека светлината која ја гледаме од ѕвездите може да биде стара и до 1000 години? Тоа е затоа што светлината мора да патува огромни растојанија за да стигне до тука, а што подалеку е ѕвездата, светлината која ја гледаме е постара.

И зборувајќи за светлина, знаете ли дека боите на ѕвездите можат да ни кажат многу за нивната температура и возраст? Сината ѕвезда обично е најмлада и најтопла, додека црвените ѕвезди се понови. Ако сте заинтересирани за истражување на просторот, можеби ќе бидете изненадени да дознаете дека астронаутите на Аполо 11 оставија плико со отпад на месечината. Тоа не е најгламурозниот факт, но го истакнува предизвикот на живеењето и работењето во вселената. А ако се прашувате колку време би било потребно да стигнете до најблиската ѕвезда, Алфа Кентаури, одговорот е околу 4,24 години, ако можеме да патуваме со брзина на светлината. За жал, ние сме далеку од тоа ниво на технологија! Просторот нуди и неверојатни спектакли, како метеорски дождови и помрачувања. Дали знаете дека постојат два типа на помрачување? Сончево помрачување се случува кога Месечината поминува помеѓу Сонцето и Земјата, блокирајќи го светлото на Сонцето. Месечево помрачување, пак, се случува кога Земјата поминува помеѓу Сонцето и Месечината, фрлајќи сенка на Месечината.

Но вселената не е само извор на фасцинација и чудење – таа е и витална област на научни истражувања. Изучувањето на вселената може да ни помогне да ја разбереме нашата планета, од процесите кои го формираат нашето време, до потеклото на самиот живот. И додека погледот ни е насочен кон иднината, истражувањето на вселената нуди неверојатни можност за иновации и откривања. Од мистериите на црните дупки, до барањето на вонземски животни форми, има уште толку многу нешта да откриеме за вселената. Но едно е сигурно – истражувањето на вселената ќе продолжи да не вчудоневидува и да ги инспирира идните генерации.

space-shuttle-endeavor-wiki.jpg.cf