Како да се вработите во Зоолошка градина?

Животните се поискрени од луѓето, така што работата со животни е секогаш пожелна од работата со луѓе. Тоа е факт! Сепак, иако многу луѓе ја сметаат работата со животни како работа од соништата, неопходно е добро да се подготвите за таква работа. Не е претерување да се каже дека за да се стане чувар во зоолошката градина потребна е комбинација на образование и пракса што може да потрае со години пред лицето да биде целосно подготвено. Само трпеливи и смирени луѓе можат да го најдат своето место во оваа професија и соодветно на тоа ќе ви дадеме неколку совети…

Ако навистина барате начин да работите во Зоолошката градина, прво мора да прашате дали моментално има отворени позиции објавени на официјалната веб-страница. На пример, зоолошка градина секогаш има потреба од волонтери, младинската задруга може да претставува голем избор на заинтересирани и проверени луѓе, но треба да се напомене дека секој што сака животни може да се пријави. Преку волонтерската програма на граѓаните им се дава можност да станат дел од феноменален тим, а од моментот кога ќе бидат примени секојдневно со својата стручност и способности ќе придонесуваат за понатамошен напредок и развој на Зоолошката градина.

Поради природата на работите, приоритет имаат студентите на Ветеринарниот, Педагошкиот и Биолошкиот факултет. Сепак, вреди да се истакне дека во волонтерската програма на Градината може да се приклучат речиси сите, што значи и постарите и сите деца на возраст од 15 до 18 години (се подразбира со писмена согласност од родителите). Ова значи дека никогаш не е доцна и дека секогаш е вистинско време да се вклучите во ваква приказна и да ја изразите вашата грижа и љубов кон животните на нов начин.

Ова може да биде и совршено време за стекнување нови вештини. Размислете за барање работа во Зоолошката градина како добро време за совладување на прва помош, бидејќи, иако се може да звучи фантастично, оваа работа понекогаш бара дополнителна претпазливост. 

Повеќето луѓе работата во Зоолошката ја гледаат исклучиво преку работа со животните (што секако вклучува подготовка на храна, чистење, грижа за здравјето на животните…). 

Но, спектарот на сите активности поврзани со оваа работа е многу широк. Имајте предвид дека за целосно функционирање на Зоолошката градина, секоја работа е исклучително важна и неопходна, иако на прв поглед можеби не изгледа така. Работи кои не доаѓаат до израз и се проследени со повидливи резултати на речиси секој чекор од обиколката низ Градината, на пример, одржување на зелени површини и патеки, придружни комунални работи, подготовка на едукативни и други содржини за посетителите до Зоолошката градина. На животните мора да им се носи свежа и здрава храна! Тие секогаш мора да имаат соодветно мени и точно дефинирано мени, па затоа еден од основните делови на оваа работа е грижата за животните, како во оваа основна така и во секоја друга смисла.

На крајот, за да стане вистински чувар на зоолошката градина, тој мора да ги сака сите животни!