Со воздушно такси до аеродромот во Чикаго

Патниците кои пристигнуваат или заминуваат од меѓународниот аеродром О’Хар во Чикаго наскоро ќе можат да ги користат услугите на воздушно такси за да стигнат до центарот на градот или од центарот на градот до аеродромот. Ова го соопшти една од водечките американски авиокомпании, United Airlines.

Патниците наскоро ќе можат да летаат од центарот на градот со авион, а со тоа растојанието од центарот на градот до аеродромот, кој е еден од најфреквентните во САД, ќе биде поминат за 10 минути, додека слично патување со автомобилот за време на шпицот може да потрае повеќе од еден час. За таа цел, електрични авиони со вертикално полетување и слетување произведени од „Арчер“ ќе се користат како дел од мрежата за урбана воздушна мобилност на Јунајтед ерлајнс, јавуваат американските медиуми.

Јунајтед Ерлајнс и Арчер Авиејшн ги објавија плановите за лансирање на линија за воздушно такси што ќе ги поврзува О’Хар и Вертипорт во Чикаго до 2025 година.

О’Харе 19 години по ред е прогласен за најдобар аеродром во Северна Америка. Меѓународниот аеродром во Чикаго О’Хар е еден од шесте најпрометни аеродроми во светот, а пред пандемијата, неговите услуги ги користеа повеќе од 90 милиони патници, кои имаа на располагање 236 дестинации.