Научно докажано: Момчињата се почувствителни од девојчињата

Често се вели дека девојчињата созреваат побрзо од момчињата, дека се посериозни и независни, затоа некои родители велат дека е потешко да се одгледуваат машки деца отколку женски деца во првите години од животот.

Иако секогаш има исклучоци, неодамна експертите дојдоа до откритие што може да ја потврди оваа претпоставка. Имено, познатиот невропсихолог Алан Н.Шор во најновото истражување открил дека десната половина од мозокот кај момчињата се развива побавно отколку кај девојчињата.

Имено, познатиот невропсихолог Алан Н.Шор во најновото истражување открил дека десната половина од мозокот кај момчињата се развива побавно отколку кај девојчињата. Тоа би значело дека момчињата се почувствителни на звуците и луѓето околу нив, што може да ги направи понапорни, а понекогаш и потешко да се воспитуваат, наведува „Психологија денес“.

Невропсихологот објаснува како момчињата потешко поднесуваат стрес, па се помалку отпорни на невропсихијатриски нарушувања како АДХД или аутизам, нарушувања кои се манифестираат во раното детство.

„Со оглед на тоа што мозокот на машките деца созрева побавно, сигурната регулација на мајчината функција како чувствителен, интерактивен регулатор на афектот на неговиот незрел десен мозок во првата година е клучен за неговиот оптимален социо-емоционален развој. Генерално, резултатите од истражувањето сугерираат дека разликите меѓу половите во моделите на мозочните врски кои ги објаснуваат родовите разлики во социјалните и емоционалните функции се веќе утврдени на самиот почеток на животот, односно дека развојното програмирање на овие разлики е генетски кодирани“, објаснува Шор и додава дека родителите сепак можат да им ја олеснат првата година од животот на момчињата.

Мајките имаат посебна улога во ова. Како што тврди невропсихологот, силната врска на синот со мајка му, која се заснова на разбирање, исполнување на потребите на детето за љубов и блискост, е од големо значење за развојот на мозокот на машкото дете и има огромно влијание врз него, особено во првата година од животот.

Затоа Алан Н.Шор го советува следново:

– не ги одвојувајте синовите од нивните мајки веднаш по раѓањето

– поминете го целото породилно отсуство и заминете со синот

– не биди тежок со нив

– внимавајте на нивната околина, бидејќи отровите од природата можат особено негативно да влијаат на малите момчиња

Секако, невропсихологот нагласува дека е препорачливо да се применуваат овие правила и кај девојчињата, само момчињата се малку почувствителни, па неисполнувањето на споменатите потреби може да им нанесе многу поголема штета отколку што е случајот со женските деца.