ИСТРАЖУВАЊЕ: Кои се предностите а кои недостатоците на TikTok

TikTok е апликација што ја користат многу адолесценти, која содржи кратки видеа на широк спектар на теми“. Toа e платформа која има повеќе од милијарда корисници во светот кои ја користат како можност за гледање, правење и споделување видеа, но и како извор на информации.

И покрај огромниот пораст на популарноста, не видовме многу истражувања за тоа како TikTok се поврзува со резултатите од менталното здравје кај адолесцентите. 

И една од најчестите грижи за родителите е ефектот што TikTok потенцијално може да го има врз менталното здравје на нивните деца. Некои тврдат дека употребата на TikTok може да биде штетна за младите луѓе. Други тврдат дека тоа може да биде од корист за нивната самодоверба. Иако двете страни нудат легитимни аргументи, ние ќе се обидеме да бидеме што е можно пообјективни. Во оваа статија, ќе ги истражиме различните начини на кои TikTok може да влијае на денешната младина.

Предности на TikTok

Тоа е забавно:TikTok е полн со комедија, дуети и интересни танци, од кои сите се многу забавни за децата. Дополнително, бидејќи TikTok е толку популарен, тинејџерите може да се чувствуваат изоставени ако не го користат. Запомнете, корисниците мора да имаат најмалку 13 години за да ја користат апликацијата.

За стекнување пријатели: TikTok се смета за социјална мрежа бидејќи нуди голем потенцијал за создавање нови пријатели и создавање нови врски. Некои тинејџери се природно срамежливи, па затоа е тешко да се дружат. Сепак, социјалните медиуми го отстрануваат притисокот од директна, лице в лице комуникација, што им олеснува на децата да ги изразат своите мисли, чувства и да воспостават нови врски.

Го поттикнува креативниот израз: Иако можеби не изгледа така на прв поглед, всушност постои уметност за правење добра содржина на TikTok. 

На пример, кога децата прават видеа за танцување, тие треба да избираат помеѓу различни опции за филтрирање, да направат соодветни музички избори и да дизајнираат и изведуваат интересни танцови движења. Кога прават сцени за комедија на TikTok, најпрво треба да смислат сценарио и забавни начини како да го изведат сето тоа. Значи, постои метод за креативност.

Нуди потенцијал за заработка: Општопознато е (особено меѓу тинејџерите) дека креаторите на TikTok се меѓу некои од најплатените влијателни лица во светот. Во моментов, постојат посветени агенции на TikTok кои бараат креатори на содржини на TikTok и цела низа спонзори кои сакаат да ги покажат производите на нивната целна публика преку платформата.

Недостатоци на TikTok:

Изложеност на сексуални предатори: Додека платформата работи напорно за да го ублажи проблемот со сексуалните предатори кои допираат до малолетни деца, проблемот сè уште е распространет на TikTok. Иако платформата е наменета за помлади корисници, сепак има многу постари корисници. Меѓутоа, ако тие постари лица испраќаат експлицитни пораки и слики на тинејџери (или уште полошо, на децата кои не би требало да бидат на апликацијата на прво место), тоа станува проблематично.

Тоа може да и наштети на приватноста: TikTok може да им наштети на вашата приватност и на вашите тинејџери. Тие често снимаат пред своите домови, ја прикажуваат внатрешноста на нивните домови, ги споделуваат нивните локации, ги покажуваат автомобилите на нивните родители, регистарските таблички. Затоа треба да размислите да инсталирате VPN кој ја кријат оригиналната IP адреса на корисникот, осигурувајќи дека нивните онлајн активности остануваат приватни и безбедни.

TikTok е склон кон негативни коментари: Негативноста е распространет проблем на сите платформи на социјалните медиуми овие денови. 

Колку повеќе некој ја користи платформата, толку се поголеми шансите за добивање негативни коментари. Дури и врвните креатори на платформата изразија загриженост за негативните коментари. Дури и тие се чувствуваат загрижени и несигурни кога ги читаат. Негативните коментари можат сериозно да влијаат на самодовербата, па дури и да доведат до самоповредување или проблеми со имиџот на телото.

Што треба родителите да направат                                             

Број еден начин да ги зачувате вашите тинејџери безбедни е да бидете сигурни дека тие треба да научат како да се заштитат себеси и своите пријатели кога користат апликации како TikTok. Дигиталната писменост е број еден во заштитата на приватноста, управувањето со вашата репутација, избегнувањето сајбер малтретирање и пораки со сексуална конотација и учењето на децата да пријават лошо однесување. Значи: зборување, поддршка, разбирање и многу, многу трпение со децата бидејќи учењето како да се биде безбеден, не само на TikTok, туку и на интернет воопшто, значи дека тие стануваат одговорни, здрави и паметни дигитални граѓани.