Сите недостатоци и придобивки од пивото

Истражувањата ја потенцираат можната заштитна улога на пивото, но во мали количини на една чаша дневно. Повеќе пиво и алкохолни пијалоци може да има штетен ефект врз здравјето на луѓето. Ризик од рана смрт и зависност се само некои од несаканите ефекти од употребата на алкохол.

Пивото е популарен пијалок што се создава со ферментација на житарки, хмељ, квасец и други ароми. Главно содржи 4 до 6 проценти алкохол. Постојат пива со поголеми количини алкохол и пиво без алкохол. Чаша од 100 мл пиво содржи 50 калории, просечното пакување со пиво од 330 мл има 167 калории. Историските податоци сведочат дека првото пиво беше пред околу 4.000 години, по што технологијата беше усовршена, така што овој пијалок се трошеше во античка Кина, Вавилон, Стариот Египет.

Пивото не е храна

Пивото содржи јаглени хидрати, мали протеини, калиум, калциум, тиамин, железо, цинк. Житарките и квасецот содржат витамин Б.

Некои студии наведуваат дека повремената и умерена употреба на пиво има одредени здравствени придобивки. Се смета дека умерена употреба на пиво и алкохолни пијалоци може да не заштити од кардиоваскуларни заболувања, да обезбеди подобра контрола на шеќерот во крвта, зајакнување на коските и да го намали ризикот од деменција. Од друга страна, употребата на пиво исто така може да се поврзе со прекумерна koконсумација на алкохолни пијалоци и да се засили ризикот од предвремена смрт, зависност, дебелина, депресија, заболувања на црниот дроб, карцином.

Пивото како начин за заштита на срцеви заболувања

Студија за 12 недели во кои 36 возрасни лица учествуваа со прекумерна тежина, откри дека умерена доза на пиво, еден пијалок за жени и два пијалоци за мажи, може да му помогне на телото полесно да го ослободи лошиот холестерол. Умерена консумација на пиво, може да спречи  кардиоваскуларни заболувања. Експертите посочуваат уште еднаш, да размислуваат само на една чаша пиво или вино на ден, во никој случај не во поголеми количини.

Пиво и дијабетес

Се верува дека лесен до умерена консумација на алкохол, може да обезбеди подобра контрола на шеќерот во крвта. Некои студии посочуваат дека умерена потрошувачка на алкохолни пијалоци, може да го намали ризикот од отпорност на инсулин и развој на дијабетес. Студија во која повеќе од 70.500 луѓе учествувале во добра заштитна улога на умерена консумација алкохол кога станува збор за дијабетес тип 2.

Нагласено е дека поголеми количини алкохол, од друга страна, можат да ги вратат овие придобивки и да покажат ризик од дијабетес, бидејќи пивото и другите алкохолни пијалоци можат да содржат поголеми количини шеќер.

alcoholic-beverages-1845295_960_720

Луѓето кои пијат пиво се повеќе склони кон депресија

Сите овие истражувања ја потенцираат можната заштитна улога на пивото, но во мали количини. Поголемата консумација на пиво и алкохолни пијалоци може да има штетен ефект врз здравјето на луѓето. Ризикот од рана смрт и зависност се само некои од несаканите ефекти од употребата на алкохол.

Истражувањата потенцираат дека луѓето кои консумираат повеќе алкохолни пијалоци имаат зголемен ризик од развој на депресија, заболувања на црниот дроб и цироза, дебелина.

Како пивото ви било корисно за здрави луѓе?

Постојат верувања дека чаша пиво во мали количини на електролит може позитивно да ги задоволи потребите на телото за дополнителни количини на вода. Оваа претпоставка се уште не е оправдана до крај. Постојат и други студии кои наведуваат дека потрошувачката на алкохол по тренинг може негативно да влијае на закрепнување на мускулите.