Меѓународен ден на жената,
осми март

Меѓународниот ден на жената се слави на 8 март секоја година. Токму на овој ден се слават економските, политичките и социјалните достигнувања на жените.

 

Како почна да се слави Денот на жената?

Во времето на брзата индустријализација и економската експанзија, жените вработени во конфекцијата и текстилната индустрија јавно протестирле на 8 март 1857 година во Њујорк поради лошите работни услови и ниските плати. Следните години на истиот датум се одржале протести со барање за пократко работно време, подобри плати и право на глас. Во 1908 година протестирале дури 15.000 жени. Истражувањето во Централна и Источна Европа покажа дека жените работат над 85 часа платена и неплатена работа неделно, наспроти 70 работни часови на мажите.

Во 1910 година во Копенхаген се одржала првата меѓународна женска конференција и на предлог на германската социјалистка Клара Цеткин го основале „Меѓународниот ден на жената“, кој следната година го прославувале над милион мажи и жени. На Конференцијата беше реафирмирана важноста на правото на глас за жените.

Една година подоцна, во трагичен пожар во Њујорк, повеќе од 140 работнички загинале како резултат на лошите услови за работа, овој настан ќе има силно влијание врз законодавството на САД.

Како дел од мировното движење за време на Првата светска војна, Русинките ја избираат последната недела во февруари според јулијанскиот календар и 08.03. според Грегоријанскиот календар и одбележување на Денот на жената, дизајниран како антивоен протест и израз на солидарност со жените од Русија.

Подоцна, во комунистичките земји, овој празник ја изгуби својата идеолошка основа и стана можност мажите да ја изразат својата љубов и почит кон жените. Сепак, секоја година се повеќе се враќа на својата оригиналност, а обичаите за купување цвеќе и чоколади се сметаат за застарен пристап за одбележување на овој ден.

На Запад, Меѓународниот ден на жената престана да се слави во 1930-тите, а во 1960-тите, феминистките повторно почнаа да го слават. Од 1975 година, која беше прогласена за меѓународна година на жената, повеќето земји официјално почнаа да го слават Меѓународниот ден на жената.

8 март не е само ден за прослави и цвеќе, туку на тој ден се паметат сите жени кои учествувале во женските движења ширум светот.

Кои бои се заштитните знаци на Меѓународниот ден на жената?

Виолетова, зелена и бела традиционално се боите на Меѓународниот ден на жената. Виолетова боја претставува правда и достоинство. Зелената боја ја симболизира надежта, а белата ја симболизира чистотата. Овие бои потекнуваат од 1908 година од британска организација поврзана со правата на жените во политиката и општеството.

Меѓународниот ден на жената укажува на се уште родово нееднаков свет, стереотипи и дискриминација. Свет кој е поделен на мажи и жени, свет во кој жените и мажите се уште не се еднакви. Исто така, на Меѓународниот ден на жената се одбележуваат достигнувањата на жените, се подига свеста за дискриминација и се преземаат активности за што е можно поизедначување на правата на жените и мажите.

Вообичаено, за Денот на жената се организираат дискусии на тема нееднаквост, се посочува на прашањето на нееднаквоста, а успешните жени кои ги рушат предрасудите и ги рушат ѕидовите на родовата дискриминација се интервјуирани и изложени во медиумите.

Еден од главните слогани што се користат за Меѓународниот ден на жената е „Само затоа што жените се силни, животот не мора да им биде тежок“. Сепак, секоја година на меѓународно ниво се дефинира тема која се издвојува. Така, минатата година слоганот беше „Родова еднаквост, за одржливо утре“. Оваа година главната порака е покриена со фразата „DigitALL“ и укажува на нееднаквоста на жените во дигиталната индустрија и програмирањето.

Во многу земји 8 март е национален празник и неработен ден. Во Македонија не се одбележува на тој начин, но не се пропушта на сите нивоа да се истакнува и потсетува за тоа. За жал, се уште се турка тезата дека мажите на тој ден треба да им купат нешто на жените, наместо да се туркаат пораките кои всушност овој ден ги носи. На овој ден треба да се посочат родовите стереотипи на сите нивоа и да се застапува еднаквоста, привлекувајќи внимание на очигледните случаи каде мажите се во подобра позиција.