Дали човекот може да ја промени климата?

Речиси и да нема сегмент од модерниот живот кој не е поврзан со теоријата за глобалното затоплување. Основната премиса на оваа теорија е дека човекот преку своите активности создава услови за климатски промени и со тоа станува непријател на планетата и на самиот себе. За да се спречи тоа, се воведуваат различни рестриктивни закони и правила, а Австралија отиде дури и чекор подалеку – луѓето кои се сомневаат во приказните за климатските промени предизвикани од човекот се сметаат за достојни на психолошко набљудување. 

Да се ​​потсетиме дека во 1960-тите се предвидуваше дека нафтата ќе исчезне за десет години, во 1970-тите дека доаѓа леденото доба, во 1980-тите дека киселиот дожд ќе ги уништи посевите, во 1990-тите дека озонската обвивка ќе биде уништена, на почетокот на 21 век дека сите глечери ќе се стопат, а во 2010-тите ќе се зголеми нивото на океаните и дека источниот и западниот брег на САД и многу острови на Малдивите ќе бидат потопени. Ниту едно од тие предвидувања не се оствари, но затоа секогаш се зголемуваа даноците.