Клучните проблеми на денешните тинејџери

Здравата исхрана и физичката активност се темелите на здравиот живот. Ова се однесува на сите возрасти, бои на кожа, религии, националности и општествени класи.

Важноста на усвојувањето здрави навики е можеби од најголема важност во младоста, бидејќи навиките кои потоа се стекнуваат остануваат цел живот. На родителите им е важно доколку детето е физички активно да продолжат да го поддржуваат во тоа, а ако не е да се најде можност. 

. Исто така, на децата треба да им се претстави и промовира здравата исхрана како најдобар избор што можат да го направат за себе и за своето тело, а најдоброто училиште е личниот пример.

Како што растат децата, така се намалува бројот на детски прашања упатени до родителите. Во периодот до дванаесет години, од безопасни прашања до прашања за пубертет, физичко насилство и забранети супстанци. За девојките тоа се прашања за менструацијата и примарната здравствена заштита. Оваа тема може да биде непријатна за родителите, но е и составен дел од растењето, па затоа е важно родителите правилно да го водат своето дете.

Информациите за забранетите супстанци се важни и за здравјето на децата, бидејќи ако навреме им се покаже колку се опасни по здравјето и како нивната употреба може само да им го наруши здравјето – тогаш е поголема веројатноста да ги избегнуваат.

Што се однесува до тинејџерите, тие треба да го добијат вистинското знаење за здравјето и можните проблеми како телесната тежина, цигарите, алкохолот, спиењето и сексот.

Се поголем проблем кај тинејџерите е телесната тежина, која зема замав. Контролата на големината на порциите и поголемата физичка активност се основа за подобрување на оваа состојба.

Сексот е уште еден примарен здравствен проблем за тинејџерите. 

Оваа тема често е недостапна за родителите, па затоа е важно да ги научите на вистински вредности како што се чувствата, разбирањето и нежноста.  На овој начин тинејџерите ќе прераснат во сексуално одговорни личности во животот.

Алкохолот, цигарите и дрогата се исто така теми од кои зависи здравјето на тинејџерите и за кои не зборуваат, па затоа и овде треба да се потрудите во нивна корист. Запомнете, улогата на родителот или старателот е да му помогне на детето да направи здрав избор во животот, а дали ќе успее зависи од детето или тинејџерот.