Зошто треба да ја менувате работата на секои десет години

Насир Гаеми, професор по психијатрија во медицинскиот центар Тафтс во Бостон, смета дека „најголемата пречка за успехот е успехот“. Тој изјави за Psychology Today дека верува дека луѓето кои се чувствуваат удобно на нивните работни места можат да престанат да напредуваат и на крајот да се чувствуваат неисполнети.

За да напредуваат луѓето, вели Насир, треба на секои десет години да менуваат по една значајна работа во својот живот, што може да биде хоби или работа. Тој тврди дека промената може да ги направи луѓето посреќни од порано.

„Треба да го менувате она што го правите или како живеете на секои десет години“, рече тој.

Тој вели дека временскиот распон може да се промени во зависност од тоа дали човекот е успешен или неуспешен во својата работа. Ако работите тргнат на полошо, тој вели дека би се исплатило да се направи промена по пет години. Ако кариерата оди добро, тој предлага промени по 15 години, но никогаш повеќе од тоа.

„Премногу често мислиме дека треба да направиме промена само ако работите не одат добро или ако не успееме на некој начин. Она што не го сфаќаме е дека треба да правиме промени дури и кога ни оди добро“, вели тој.

Како пример, тој ја наведува својата ќерка, која се борела со изборот на кариера затоа што ја гледала работата како нешто што ќе го работи до крајот на животот. Насир тврди дека никој не треба да размислува така, туку треба да ги истражи сите области во кои можеме да бидеме добри, а тоа значи да ја напуштиме вашата комфорна зона.

Тој вели дека многу луѓе заглавуваат во одредени професии затоа што се успешни во тоа, а не мислат дека можат да бидат уште подобри во нешто друго. Многу луѓе, вели психијатарот, не го достигнуваат својот максимален потенцијал бидејќи не ги истражуваат полињата во кои би можеле да се истакнат, пренесува Index.hr.